Rata crescută a şomajului în rândul tinerilor pune pe jar oficialii europeni

s1reutersmedia.jpeg

Rata crescută a şomajului în rândul tinerilor pune pe jar oficialii europeni. Foto: Reuters

Comisia Europeană solicită statelor membre să pună la punct un plan major de măsuri pentru reducerea şomajului în blocul comunitar. Nivelul şomajului în rândul tinerilor a atins aici 21%, un prag de alarmă pentru Comisia Europeană, care solicită statelor membre, reprezentanţilor lucrătorilor şi întreprinderilor să-şi unească forţele şi să ia măsuri decisive pentru a soluţiona problema şomajului în rândul tinerilor.

Astfel, Comisia a adoptat o nouă iniţiativă numită „Oportunităţi pentru tineret”, prin care face practic apel la statele membre să ia măsuri pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, să-i ajute pe tineri să dobândească competenţe relevante pentru piaţa muncii, să acumuleze experienţă şi să se perfecţioneze în cadrul unor programe de formare la locul de muncă. În plus, tinerii vor fi ajutaţi în procesul de găsire a primului lor de muncă.

De asemenea, Comisia va pune la dispoziţie fonduri pentru asistenţă tehnică destinată să ajute statele membre să profite mai bine de finanţările Uniunii Europene, în special de Fondul Social European, care mai dispune de 30 de miliarde de euro nealocaţi pentru proiecte.

În UE există în prezent cinci milioane de tineri şomeri, iar 7,5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au nici loc de muncă, nici nu urmează studii sau cursuri de formare. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât din ce în ce mai mulţi absolvenţi de universitate nu pot găsi primul loc de muncă.

Comisia îşi propune să mobilizeze toţi actorii implicaţi, precum şi fondurile UE disponibile, pentru a lua măsuri imediate care să permită o trecere mai uşoară între etapa de educaţie şi viaţa profesională şi să faciliteze accesul la muncă pentru tinerii şomeri din întreaga Europă.

În contextul Strategiei Europa 2020, statele membre ar trebui să abordeze şomajul în rândul tinerilor în programele lor naţionale de reformă pe 2012, iar politicile şi măsurile în domeniul tineretului vor fi abordate sistematic în proiectul de recomandări specifice pentru fiecare ţară pe 2012.

Comisia va continua să evalueze şi să analizeze măsurile adoptate de statele membre pentru a lupta împotriva şomajului şi va raporta cu privire la aceste măsuri în cadrul reuniunii informale a Consiliului miniştrilor muncii şi afacerilor sociale din aprilie 2012.

 
Andreea Pietroşel, Magazin european: Rata crescută a şomajului în rândul tinerilor pune pe jar oficialii europeni