Tragedie în marea Ohoţk

Cel puţin patru persoane au murit, iar 49 sunt date dispărute, după scufundarea unei platforme petroliere în marea Ohoţk din Extremul Orient rus. Nava se afla la 200 de kilometri de mal când s-a produs accidentul din cauza rafalelor violente de vânt, la o temperatură de minus 17 grade Celsius.

 

Doar 14 persoane au fost salvate. Echipele de intervenţie au abandonat sâmbătă seară cautările din cauza vântului extrem de puternic. Şansele de suprvieţiure pentru cei 49 de dispăruţi sunt minime, au afirmat autorităţile ruse.

Platforma, trasă de un remorcher şi un spărgător de gheaţă, mergea dinspre peninsula Kamceatka spre insula Sahalin când s-a scufundat complet. Două dintre bărcile sale de salvare au fost găsite fără vreo persoană la bord.

Acţiunea echipelor de intervenţie a fost complicată de rafalele violente de vânt şi de valurile de patru metri.

"Hublourile erau avariate de gheaţă şi valuri, iar apa intra în utilaj", a precizat un purtător de cuvânt al ministerului. Personalul de la bord aştepta să fie evacuat cu elicopterul, dar platforma s-a răsturnat şi s-a scufundat, înainte ca salvatorii să o poată acosta, a explicat el.

O anchetă a fost lansată pentru a stabili circumstanţele accidentului şi pentru a căuta eventuale încălcări ale regulilor de securitate, potrivit unui comunicat al autorităţilor.

Platforma efectua o misiune de prospecţie în vestul Kamceatka, pentru compania Gazflot, o filială a Gazprom.