Plângeri în justiţie pentru zidul romilor din Baia Mare

primarul-sustine-zidul-este-doar-o-masura-protectie-foto-youtube.jpg

Primarul susţine că zidul reprezintă doar o măsură de protecţie. Foto: YouTube

Asociaţia Romani CRISS a formulat o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a demarat procedura prealabilă chemării în instanţă a Primăriei Baia Mare, care a decis construirea unui zid pentru separarea romilor de restul oraşului. Lucrările pentru construcţia zidului s-au finalizat deja. Este o măsură profund discriminatorie, acuză reprezentanţii romilor.

Formal, se susţine că s-a construit zidul pentru a se evita accidentele rutiere în care au fost implicaţi copiii. Pentru noi, această motivaţie este una formală: chiar dacă au existat aceste evenimente rutiere, noi credem că motivaţia reală este aceea de a-i separa, de a-i marginaliza pe romi, de a-i ascunde în spatele zidurilor de restul societăţii. De aceea am formulat aceste plângeri” în instanţă, spune Marian Mandache, coordonator de programe pentru drepturile omului în cadrul asociaţiei Romani Criss.

Primăria Baia Mare a demarat în iunie lucrările de construcţie la zidul de 1,80 metri înălţime şi 100 metri lungime care desparte două blocuri locuite de romi de o şosea. După finalizarea zidului, Romani CRISS a solicitat CNCD investigarea şi constatarea celor două fapte de discriminare, precum şi sancţionarea Primăriei cu amendă contravenţională.

Marian Mandache, intervievat de Liliana Simionescu