Judeţul Constanţa - a fi sau a nu fi?

Peste 630.000 de constănţeni aşteptaţi duminică la referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa. Cele 515 secţii de votare s-au deschis de la ora 8.00 şi vor rămâne descise până la ora 20.00. Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuie să fie de cel puţin 50%.

 

Referendumul are loc în baza unei hotărâri care a fost votată în vară de consilierii PSD şi PNL, după ce reprezentanţii PDL au lansat tema reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.

Tema reorganizării administrative a ţării fost adusă în discuţie în luna mai de către reprezentanţii PDL, iar preşedintele Traian Băsescu a promovat o variantă de reorganizarea administrativă cu opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.

Reprezentanţii opoziţiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord în totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judeţene au emis hotărâri privind organizarea de referendumuri pe tema intenţiei de reîmpărţire administrativă, majoritatea acestor decizii ale autorităţilor judeţene fiind contestate în instanţă de către prefecturi.