Conflict sângeros între armata turcă şi rebelii kurzi

conflict-sangeros-armata-turca-rebelii-kurzi.jpg

Armata turcă îi vânează pe rebelii kurzi în nordul Irakului.

Trupele turceşti urmăresc rebelii kurzi pe teritoriul Irakului. Presa străină scrie că urmărirea a fost declanşată după ce 24 de soldaţi turci au fost ucişi în urma unor atacuri simultane lansate de rebelii kurzi în noaptea de marţi spre miercuri asupra unor posturi militare situate la frontiera irakiană.

Unităţile de comando, de mărimea unui batalion efectuează operaţiuni împotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat pentru presa străină că aviaţia turcă desfăşoară raiduri împotriva ascunzătorilor rebelilor kurzi, situate în nordul Irakului, ca represalii faţă de atacul de noaptea trecută, soldat cu moartea mai multor soldaţi turci.

Zona bombardată este regiunea Qandi, principala bază a PKK din munţii irakieni, susţin sursele citate.

Alte surse militare au declarat pentru agenţia Reuters că în prezent au loc ciocniri între soldaţii turci, care au avansat patru kilometri în teritoriul irakian şi rebelii PKK.

PKK şi-a multiplicat atacurile începând din această vară, după o perioadă de acalmie, iar Turcia a ameninţat că va interveni militar împotriva poziţiilor deţinute de organizaţie în Kurdistanul irakian.

Analiştii spun că acest atac este al doilea, din punct de vedere al bilanţului victimelor, din 1984, de când PKK a început lupta pentru secesiunea regiunii kurde a Turciei. În 1993, rebelii au ucis 33 de soldaţi, fără arme, în momentul în care aceştia erau tranferaţi de la un post la altul.