Zeci de mii de dosare restante în instanţe

zeci-mii-dosare-restante-instante.jpg

În instanţe se află peste 138 de mii de dosare mai vechi de un an.

În fiecare an, România este condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru durata prea mare a proceselor. Un raport al Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii vine să tragă un nou semnal de alarmă: în prezent, în instanţe se află peste 138 de mii de dosare mai vechi de un an şi peste 129 de mii de dosare suspendate, potrivit Alianţei pentru o Românie Curată.

Cel mai vechi dosar are nu mai puţin de 21 de ani şi a fost plimbat din 1990 pe la cel puţin şase instanţe. Acum, cauza încă aşteaptă o soluţie la Curtea de Apel Constanţa, care se află în topul instanţelor cu cele mai multe dosare vechi: aici se află două cauze vechi de 17 ani, una tergiversată de 18 ani, peste 2.600 de dosare mai vechi de un an, dintre care 122 sunt mai vechi de cinci ani.

În total, din cele peste 138 de mii de cauze mai vechi de un an, patru mii au o vechime între un an şi cinci ani şi 586 sunt mai vechi de zece ani. Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare a CSM, care urmează să fie dezbătut în plenul Consiliului, multe dintre aceste restanţe sunt cauzate de procedurile greoaie, de faptul că multe expertize sunt infirmate de instanţele superioare, dar şi pentru că avocaţii cer repetat amânări.

Pentru a se pune capăt acestei probleme, inspectorii CSM vin cu mai multe propuneri: ei cer să se creeze o bază de date cu cauzele mai vechi de un an; în al doilea rând, ei cer ca toate conducerile instanţelor să urmărească şi să justifice toate întârzierile peste trei ani. De asemenea, inspectorii solicită permisiunea de a monitoriza direct cauzele mai vechi de cinci ani.