ONU condamnă execuţiile din Iran

onu-condamna-executiile-iran.jpg

Un raport al ONU scoate la iveală sute de execuţii secrete în Iran.

Peste 300 de execuţii secrete au avut loc anul trecut în Iran, ţară care execută deja oficial sute de condamnaţi în fiecare an, potrivit unui raport ONU, obţinut de AFP.

Aceste execuţii secrete au fost comise "cu încălcarea legii iraniene", fără prezenţa avocaţilor şi a membrilor familiilor celor condamnaţi, se arată în raportul redactat de noul raportor al ONU privind situaţia drepturilor omului în Iran.

De la începutul anului, cel puţin 146 de execuţii secrete au fost comise în Iran, potrivit raportorului, care citează mărturii şi organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Cel puţin 83 de persoane, între care şi trei deţinuţi politici, au fost executate oficial numai în luna ianuarie 2011, potrivit raportului.

Documentul care va fi prezentat miercuri Adunării Generale a ONU evocă încălcări ale drepturilor omului "sistematice" în această ţară şi "creşterea dramatică a numărului execuţiilor".

Printre persoanele condamnate la moarte, peste 100 au sub 18 ani, în pofida faptului că execuţia minorilor este interzisă de convenţiile internaţionale la care a aderat şi Iranul, potrivit raportorului.