Se strânge laţul în jurul lui Gaddafi

se-strange-latul-jurul-lui-gaddafi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi, refuzat de Algeria (Foto: Reuters/Max Rossi).

Dictatorul libian Muammar Gaddafi primeşte lovitură după lovitură. Ministrul său de Externe, Abdelati al-Obeidi, a fost arestat miercuri de rebeli, anunţă vicepreşedintele Consiliului militar al insurgenţilor, Mehdi Harati. Pe de altă parte, Algeria ar fi refuzat să-l primească pe Gaddafi.

Ministrul de Externe al lui Muammar Gaddafi, Abdelati al-Obeidi, a fost arestat de rebeli. "Am înţeles că a fost arestat în apropiere de Janzour", o periferie a capitalei Tripoli, afirmă un responsabil de presă în cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie, Mohammed Elkish.

Abdelati al-Obeidi a devenit ministru de Externe pe 31 martie, după plecarea lui Moussa Koussa, care a fugit în Marea Britanie.

Pe de altă parte, liderul libian, Muammar Gaddafi, ar fi fost refuzat de Algeria. Colonelul ar fi încercat să negocieze cu autorităţile algeriene intrarea în ţară prin oraşul libian de frontieră Ghadames, unde se afla împreună cu familia, potrivit cotidianului francofon El-Watan.

Ziarul citează surse apropiate preşedinţiei algeriene, care spun că Muammar Gaddafi ar fi "încercat să îl contacteze prin telefon pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika, dar acesta a refuzat să preia apelul".

"Poziţia algeriană este clară şi neutră şi refuzăm să ne amestecăm în afacerile interne libiene", mai precizează sursele citate.

Algeria a anunţat recent că i-a primit pe teritoriul său pe trei copii ai lui Gaddafi, precum şi pe cea de-a doua soţia a acestuia, Safia, din "motive strict umanitare".