Madridul, împărţit în două tabere: pro şi contra Papei Benedict

madridul-impartit-doua-tabere-pro-contra-papei-benedict.jpg

Papa Benedict, primit cu urale, dar și proteste la Madrid (Foto: Reuters/Andrea Comas).

Mii de persoane au protestat şi vineri seară la Madrid, împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea, dar şi împotriva utilizării excesive a forţei pentru dispersarea protestelor anterioare. Poliţia a fost prezentă în centrul Capitalei spaniole, pentru a-i împiedica pe cei nemulţumiţi de vizita Suveranului Pontif să intre în contact cu miile de pelerini catolici veniţi la Madrid pentru a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic.

Cei 3.000 - 5.000 de manifestanţi din Madrid au protestat pentru a treia seară la rând, scandând "Acesta nu este tineretul Papei" şi "Nu violenţei Poliţiei!".

La numai câteva sute de metri distanţă, sute de mii de pelerini care participă la Zilele Mondiale ale Tineretului s-au adunat în jurul Papei Benedict al XIV-lea, care a condus o ceremonie a Drumului Crucii.

În cursul serii, o parte dintre pelerini s-a îndreptat către Puerta de Sol, piaţă din centrul Madridului devenită simbol al manifestaţiilor din ultimele luni împotriva politicilor economice ale Guvernului spaniol.

Plecaţi de la gara Atocha, manifestanţii împotriva vizitei Papei Benedict la Madrid, în majoritate membri ai "mişcării indignaţilor" au fost nevoiţi să renunţe la intenţia de a ajunge în piaţa Puerta de Sol, blocată de Poliţie. "Nu vrem să plătim impozite pentru ca acest domn să călătorească gratis", a afirmat o manifestantă în vârstă de 45 de ani. Pelerinii "au reduceri la metrou, în restaurante. Eu nu am nici reduceri, nici loc de muncă", a adăugat ea.

Deşi Poliţia a încercat să împiedice orice întâlnire între protestatari şi pelerini, aceştia s-au aflat faţă în faţă cel puţin o dată. Manifestanţii au scandat "Papa este un nazist!", iar pelerinii le-au răspuns desenând cu mâinile în aer conturul unei inimi.

 

Ceremonie printre proteste

 

De altfel, protestele nu i-au împiedicat pe pelerini să se bucure de ceremonia oficiată de Papa Benedict. Procesiunea Via Crucis, punerea în scenă a patimilor lui Hristos, organizată vineri seară pe străzile capitalei spaniole, din Piaţa Columb (Plaza Colon) şi până în Piaţa Cibeles, evenimentul central al Zilelor Tineretului Catolic a privit victimele războaielor, confruntărilor fratricide, persecuţiilor din cauza credinţei, marginalizării ori dependenţei de droguri, dar şi ale terorismului sau catastrofelor naturale, luându-se în considerare şi victimele tuturor abuzurilor, inclusiv ale celor sexuale.

"Iubiţi tineri, fie ca dragostea lui Hristos pentru noi să vă sporească bucuria şi să vă îndemne să fiţi aproape de cei mai puţin favorizaţi. Voi, care sunteţi foarte sensibili la ideea de a vă trăi vieţile alături de ceilalţi, nu treceţi cu vederea suferinţele omeneşti, acolo unde Dumnezeu se aşteaptă să daţi ce e mai bun din voi, capacitatea voastră de a iubi şi de a jeli", a spus Papa Benedict la finalul procesiunii, în Piaţa Cibeles.

Via Crucis a ilustrat 15 dintre episoadele patimilor lui Hristos, cu imagini şi sculpturi tradiţionale de pe tot cuprinsul Spaniei, care participă de obicei la procesiunile din Săptămâna Mare din Murcia, Andaluzia, Madrid şi Castilla y Leon.

Procesiunea a fost condusă de Crucea tinerilor, crucea de lemn de peste doi metri, care constituie elementul cel mai important, încă de la începutul Zilelor Tineretului Catolic. În 1984, Papa Ioan Paul al II-lea le-a cerut tinerilor să ducă această cruce peste tot în lume, ca semn de iubire a lui Iisus pentru omenire. Vineri, la Madrid, crucea a fost dusă pe rând, de 140 de tineri.

În ultimele zile ale vizitei Papei Benedict la Madrid, sute de mii de tineri catolici se vor aduna, începând de sâmbătă, 20 august, pe aerodromul din cartierul madrilen Cuatro Vientos, unde va avea loc veghea dinaintea slujbei de duminică. Aceasta va fi oficiată de Suveranul Pontif şi va încheia oficial a XXVI-a ediţie a Zilelor Tineretului Catolic.