Papa Benedict al 16-lea, întâmpinat cu proteste la Madrid

papa-benedict-al-16-lea-intampinat-proteste-madrid.jpg

Papa Benedict al 16-lea, întâmpinat cu proteste la Madrid.REUTERS/Paul Hanna

Papa Benedict al 16 -lea a sosit joi la Madrid unde a fost întâmpinat de regele Juan Carlos şi regina Sofia. Prezenţa Papei la Madrid - al doilea voiaj în Spania în mai puţin de un an - se explică prin faptul că acolo au loc timp de o saptămână aşa-zisele "Zilele Mondiale ale Tineretului". 

O manifestare la care sunt aşteptate un milion de persoane dar care provoacă şi polemici. Miercuri seară, mii de manifestanţi, reuniţi la apelul unor organizaţii laice, au făcut faţă tinerilor pelerini catolici. Insulte, sloganuri ostile şi uneori ciocniri cu poliţia au presărat seara de miercuri soldată în cele din urma cu 11 arestări. Manifestanţii anti-papali denunţau costul uriaş al acestor zile mondiale ale tineretului estimat la 100 de milioane de euro.

Joi, şeful Bisericii Catolice a fost întâmpinat la sosirea sa de o mulţime de oameni de acelaşi sex care se sărutau, o manifestaţie lansată de grupuri de apărare a drepturilor homosexualilor. Trebuie spus că în Spania mariajul între persoane de acelaşi sex a fost legalizat în 2005 de guvernul socialist, asta într-o ţară care înregistrează cel mai mare recul al tradiţiilor catolice.

Primul discurs

Primul mesaj a fost transmis de Suveranul Pontif încă înainte să aterizeze pe aeroportul spaniol. El a recunoscut astfel că "au existat abuzuri de-a lungul istoriei pentru a impune conceptul de adevăr şi cel de monoteism. Ori adevărul nu este accesibil decât dacă eşti liber, nu-l poţi impune prin violenţă " a precizat Benedict al 16-lea.

În alocuţiunea de bun venit rostită odată ce a ajuns la Madrid, Papa a evocat indirect chestiuni de actualitate. "Omul trebuie să fie în centrul economiei, acest lucru se confirmă în actuala criza. Economia nu se poate măsura doar prin profitul maxim pe care-l poţi face" a estimat şeful Bisericii Catolice.

Costul vizitei, subiect de controversă

Fireşte, el nu a evocat însă costul vizitei sale. Au făcut-o însă alţii pentru el. Într-o ţără lovită din plin de criza mondială şi în care şomajul este cel mai ridicat din ţările industrializate - aproape 21 de procente din populaţia activă – criticii au calculat ca diferitele adminstraţii au cheltuit peste o sută de milioane de euro.

Madridul a fost împodobit, bulevarde întregi sunt închise circulaţiei timp de o săptămâna, sâmbătă un aeroport militar va fi transformat în camping pentru sute de mii de pelerini. Până atunci aceştia au fost cazaţi în scoli sau săli de sport municipale, zece mii de politişti au fost mobilizaţi iar pelerinii beneficiază de reducere la transportul în comun, asta tocmai în momentul în care pentru cetăţeanul de rând biletul de metrou la Madrid a fost brusc scumpit la 1,50 euro.

E oarecum deci de înţeles furia taberei pro-laice din Spania, tot mai puternice e adevărat în această ţară cu tradiţie catolică. De partea ei, Biserica spune că aceste zile mondiale ale tinretului nu vor costa "decât" 50 de milioane de euro şi prin prezenţa şi cosumul pelerinilor, va aduce oraşului o sută de milioane de euro încasări. Mai lipseşte contabilul la sfârşitul operaţiunii ca să facă bine toate calculele...

Numărul record de întâlniri şi prelegeri la Madrid

19 întâlniri publice şi 12 discursuri în doar 4 zile! E într-adevăr un record, mai ales pentru un Papa ce are deja 84 de ani - vârstă la care predecesorul său Ioan-Paul al doilea se stingea din viaţă. Benedict nu beneficiază deci de vreun program scurt, ba dimpotrivă, şi fără îndoială că lunga vacanţă petrecută la Castel Gandolfo îi va fi de mare folos în aceste zile lui Benedict al 16-lea.

Dacă tot ne-am adus aminte de Ioan-Paul al doilea şi suntem la capitolul socoteli, să spunem că la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Toronto din 2002, predecesorul lui Benedict n-a ţinut decât 4 discursuri. În plus, la doar 82 e ani dar e adevarat Ioan-Paul era deja atunci exterm de bolnav şi slabit. Succesorul său e probabil într-o formă olimpică dacă a acceptat o agendă aşa de încarcată ce se va derula în plus la temperaturi caniculare.