Violenţe la Madrid, pe fondul vizitei Papei Benedict

violente-madrid-fondul-vizitei-papei-benedict.jpg

Vizita Papei Benedict la Madrid, marcată de proteste violente.

Manifestaţii violente împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea la Madrid: opt persoane au fost arestate şi alte 11 rănite, printre care şi doi poliţişti. Ciocnirile au izbucnit între poliţişti şi cei patru mii de manifestanţi, după ce forţele de ordine au reţinut un protestatar care încerca să le atace cu sticle. Pelerinii le-au strigat manifestanţilor prolaicitate "Trăiască Papa!", în timp ce protestatarii scandau "Papa este un nazist!".

Vizita Papei Benedict la Madrid i-a împărţit pe oameni în două tabere: susţinătorii laicităţii şi pelerinii sosiţi pentru Zilele Mondiale ale Tineretului au umplut miercuri seară piaţa centrală din Madrid, Puerta del Sol. Oamenii au fost despărţiţi de cordoanele de Poliţie, care au împânzit Puerta del Sol, pentru a dispersa manifestanţii şi a evacua piaţa.

Sute de pelerini au întâmpinat manifestanţii prolaicitate cu strigăte de genul "Trăiască Papa!", "Acest tineret este al Papei", în timp ce alţii cântau "Aleluia!".

De partea lor, manifestanţii împotriva vizitei Papei Benedict la Madrid strigau "Pederaştilor, atenţie la copii!" sau "Papa este un nazist!".

Protestatarii au purtat un fals papamobil, la bordul căruia se afla o marionetă înfăţişând un Papă care dansa, cu cap de diavol.

Majoritatea celor prezenţi s-a refugiat pe străzile lăturalnice, după ce Poliţia a blocat accesul în piaţă, potrivit cotidianului El Pais.

 

"Zero cenţi pentru Papa Benedict!"

 

Sub sloganul "Din taxele mele, zero cenţi pentru Papa", manifestanţii au răspuns apelului lansat de 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, ale creştinilor progresişti, ale militanţilor de stânga sau de apărare a cauzei homosexualilor, pentru a protesta împotriva costurilor vizitei Papei Benedict al XVI-lea la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, costuri estimate la 50 de milioane de euro.

Papa Benedict va fi primit joi la Madrid cu un protest în cursul căruia numeroase persoane de acelaşi sex se vor săruta, după modelul adunărilor "flashmob", care au avut loc la vizita precedentă în Spania a Suveranului Pontif, în noiembrie 2010.

Poliţia spaniolă este pusă în gardă de mai mult timp. De altfel, autorităţile au dejucat marţi un atentat pregătit de un tânăr mexican, suspectat că a pus la cale un atac împotriva manifestanţilor care se opun vizitei Papei la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Madrid. El "plănuia un atentat cu gaze toxice şi alte substanţe chimice", după cum anunţă pagina web a cotidianului El Mundo.