25 de morţi, în accidentele de mină din Ucraina

Cel puţin 25 de mineri au murit şi alţi 12 sunt încă daţi dispăruţi după cele două accidente miniere produse vineri în estul Ucrainei. Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat sâmbătă că 18 mineri au murit în explozia de vineri dimineaţă de la mina Suhodolskaia-Vostoşnaia, situată în regiunea Lugansk.

Alţi opt sunt încă daţi dispăruţi, iar doi au suferit arsuri grave şi se află în spital. Alţi şapte mineri au murit într-un accident produs la mina Bajanova din oraşul Makiivka din regiunea Doneţk, unde echipele de salvare caută în continuare alţi cinci mineri daţi dispăruţi.

Accidentele de vineri sunt cele mai grave înregistrate după cel din noiembrie 2007, soldat cu moartea a peste 100 de persoane.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, şi-a întrerupt vacanţa în Crimeea, pentru a-i vizita vineri seară pe supravieţuitori şi pe părinţii victimelor de la Suhodolskaia-Vostoşnaia, proprietatea holdingului lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, care i-a şi finanţat campania electorală.

Ianukovici a cerut înfiinţarea unei comisii guvernamentale de anchetă, care să identifice cauzele producerii celor două catastrofe, şi a cerut îmbunătăţirea normelor de securitate şi a protecţiei pentru mineri.

Minele ucrainene, concentrate în principal în estul ţării, înregistrează numeroase accidente mortale, din cauza echipamentelor deseori învechite şi a nerespectării normelor de securitate.