Situaţia romilor din Franţa continuă să se degradeze

situatia-romilor-franta-continua-sa-se-degradeze.jpg

Situaţia romilor din Franţa continuă să se degradeze. REUTERS/Pascal Rossignol

În ajunul împlinirii unui an de când guvernul francez şi-a înăsprit politica vizavi de romi, asociaţia Médecins du Monde publică marţi o anchetă referitoare la starea de sănătate a romilor. Rezultatul este catastrofal. Médecins du Monde trage semnalul de alarmă. Un an după decizia preşedintelui Nicolas Sarkozy de a lansa o masivă politică de expulzare a romilor şi de distrugere a taberelor lor, nimic nu s-a schimbat, ba mai mult, situaţia s-a înrăutăţit.

Expulzările continuă, dar numărul romilor prezenţi în Franţa a rămas practic constant. Cum se explică paradoxul? Ţinând cont de condiţiile de viaţă grele din România, mulţi romi expulzaţi revin în scurt timp în Franţa. "Unii au făcut chiar de 9 ori într-un an acest drum dus-întors" afirmă Livia Otal, responsabila asociaţiei pentru regiunea pariziană. Acest du-te vino le face însă situaţia - mai ales cea sanitaro-medicală - şi mai precară. "Expulzările cu repetiţie provoacă o ruptură a îngrijirilor medicale şi împiedică orice politică de prevenţie" se poate citi în raportul ONG-ului francez.

Sănătatea romilor devine astfel "alarmantă" mai scrie Médecins du Monde. De exemplu, doar 70 la sută dintre copiii sub doi ani sunt vaccinaţi împotriva difteriei, a tetanosului şi a poliomelitei - un vaccin triplul, obligatoriu pentru francezi. Procentul de protecţie împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei scade la 55 la sută din populaţia romă în timp ce francezii sunt vaccinaţi în proporţie de 90 la sută.

În sfârşit, dacă vaccinarea împotriva tuberculozei nu mai e obligatorie la francezi, ea este recomandată migranţilor şi celor care trăiesc în condiţii foarte modeste. Or, în cazul romilor,  nu sunt nici măcar unul din doi vaccinaţi împotriva bacilului Koch, avertizează Médecins du Monde. O asociaţie care insistă şi pe costul mic al unei campanii de vaccinare.

"Un vaccin anti-rujeolă-robeolă-oreion costă câţiva euro. Spitalizarea unui copil bolnav de rujeolă poate dura mai multe zile, ziua de spitalizare costând o mie de euro", spune Olivier Bernard, preşedintele MDM. Un coleg de-al lui subliniază mortalitatea neo-natală extrem de îngrijorătoare, de 9 ori mai mare decât media franceză.

Médecins du Monde care se ocupă de populaţiile de romi din toată Franţa de mai mai bine de 15 ani, e de părere că politica guvernului este cea care provoacă aceste efecte dezastruoase. O politică ce nu ia în considerare nici chestiunile de sănătate publică, nici drepturile umane fundamentale. Cu alte cuvinte, conchide MDM, "politica actuală a guvernului urmăreşte intenţionat să facă rău.

Romii sunt mai departe consideraţi cetăţeni de mâna a doua, ei sunt percepuţi nu ca nişte persoane în mare dificultate, ci ca o ameninţare, ca un pericol". Un an după lansarea noii sale politici anti-romi, guvernul de la Paris nu putea fi mai dur criticat şi arătat cu degetul.