Tarife mai mici în roaming pentru apeluri în UE

tarife-mai-mici-roaming-apelurile-ue.jpg

Tarife mai mici în roaming pentru apelurile în UE

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să scadă din iulie preţurile pentru apelurile în roaming efectuate în spaţiul UE.  Unii operatori din ţară au pus deja în aplicare noile prevederi europene. Potrivit normelor europene, tarifele pentru apelurile efectuate în roaming în spaţiul Uniunii Europene vor fi de 0,35 euro/minut.

Potrivit normelor europene, tarifele pentru apelurile efectuate în roaming în spaţiul Uniunii Europene vor fi de 0,35 euro/minut. Vorbim de o scădere progresivă în condiţiile în care în urmă cu doi ani costul unui astfel de apel era de 43 de cenţi în timp ce în 2010 preţul a fost fixat la 39 de cenţi.

Din vara aceasta, tariful va fi aşadar de 35 de cenţi pentru un apel efectuat în timp ce apelurile primite în roaming vor fi taxate cu 11 cenţi. Şi aici vorbim de preţuri mai mici: comparativ cu 2009 vorbim de o scădere de 8 cenţi iar faţă de anul trecut tarifele sunt mai mici cu 4 cenţi.

În ceea ce priveşte mesajele text, preţurile rămân neschimbate şi anume 11 cenţi pentru un mesaj expediat.

Aceste tarife intră în vigoare oficial de la 1 iulie. Unii operatori de telefonie mobilă din România le-au introdus încă din luna iunie. Astfel, compania de telefonie mobilă Vodafone a anunţat că va aplica tarifele cerute de Comisia Europeană încă de la jumătatea lunii iunie - acestea fiind valabile atât pentru statele membre cât şi pentru ţările din Spaţiul Economic European: Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precum şi în Elveţia.

Şi clienţii Orange care şi-au activat roamingul de la jumătatea acestei luni beneficiază deja de tarifele micşorate.

La rândul său, operatorul de telefonie mobilă Cosmote a anunţat că va pune în aplicare noile tarife de la 1 iulie ceea ce va însemna pentru abonaţii săi o reducere de peste 10 procente respectiv aproape 27 la sută pentru apelurile în roaming.

Şi compania RCS & RDS a anunţat că de la 1 iulie va reduce tarifele valabile pentru roaming în spaţiul comunitar cu 26 de procente pentru apelurile iniţiate respectiv  cu 19 procente pentru cele primite.

 

 
Andreea Orosz despre tarife mai mici în roaming pentru apelurile în UE