Primăria Capitalei, învinsă de ONG-uri

primaria-capitalei-invinsa-ong-uri.jpg

Demolarea clădirilor istorice de pe traseul bulevardului Uranus trebuie oprită, potrivit unor specialişti.

Primăria Capitalei a pierdut procesul cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în dosarul Buzeşti-Berzei. Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre irevocabilă în favoarea ONG-ului, care a reclamat ilegalităţi privind declasarea monumentelor istorice din zonă, pentru a face loc şoselei dorite de Primărie. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune la RFI că din 13 monumente istorice, cinci au fost demolate ilegal în baza acestei decizii a Primăriei.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, clădirile istorice demolate la ordinul primarului Sorin Oprescu au fost dărâmate ilegal.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv suspendarea utilităţii publice a proiectului Berzei-Buzeşti. Motivul: pe acest tronson există monumente istorice, iar utilitatea publică trebuia declarată prin lege de Parlament şi nu de Consiliul General.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, spune la RFI că din 13 monumente istorice, cinci au fost demolate ilegal în baza acestei decizii a Primăriei Capitalei. "Pentru a declara utilitate publică în cazul Buzeşti-Berzei, fiind implicate 13 monumente istorice, legea spune că era obligatoriu ca decizia de utilitate publică să fie luată de Parlamentul României printr-o lege, nu de de CGMB. Pe de altă parte, trebuia făcută o cercetare ştiinţifică serioasă, care să ia în calcul mai multe alternative. Acum miza pentru noi este cât de mare va fi şoseaua şi cum putem ca prin ce se va construi acolo să păstrăm caracterul istoric al acelei zone şi să impiedicăm traversarea Bucureştiului prin mijlocul lui de o şosea de mare viteză, lucru care nicăieri în lume nu se mai întâmplă", explică Nicuşor Dan.

Acesta este al cincilea proces pe care Primăria Bucureştiului îl pierde cu ONG-urile în dosarul Buzeşti-Berzei.

 

Lucrările ar trebui suspendate

 

Avocata Ina Vintilescu spune la RFI că după această decizie a instanţei, lucrările ar trebui suspendate, iar demolările oprite. "În primul rând, această hotărâre dispune suspendarea lucrărilor, adică demolarea şi construcţia. Este vorba de cinci hotărâri asemănătoare privind lucruri diferite, dar trebuie suspendate mai multe lucruri, în afară de execuţia lucrărilor trebuie suspendată autorizaţia pe care chiar Primăria a emis-o şi este şi emitent şi beneficiar, trebuie atacate, dacă nu au fost deja, inclusiv avizele de declasificare, pentru că am impresia că Ministerul Culturii a lucrat destul de superficial pe aceste dosare trecând la declasificarea lor fără notă de fundamentare", precizează avocata.

În precedentele patru dosare câştigate de ONG-uri, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile de desfiinţare pentru Hotel Marna şi Casa Rădulescu. Tribunalul Bucureşti a mai suspendat autorizaţia de desfiinţare pentru imobilul din str. Cobălcescu nr. 60, unde Primăria Bucureşti a continuat însă demolarea, fapt pentru care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va depune o plângere penală.

Tribunalul Bucureşti a mai anulat şi Planul Urbanistic Zonal al construcţiei Bulevardului Uranus, care a început deja de câteva luni în zona Buzeşti-Berzei. Şoseaua va face legătura între Piaţa Victoriei şi Piaţa Parlamentului.

 
Avocata Ina Vintilescu, intervievată de Liliana Simionescu, despre soseaua Uranus