Atentat eşuat în India

Forţele de securitate indiene au evitat în ultimul moment o catastrofă de proporţii, după ce au dezamorsat vineri o bombă de mare putere într-un tren care transporta aproximativ 1.000 de pasageri în nord-estul ţării. Un oficial din cadrul poliţiei locale a dezvăluit că bomba a fost descoperită în urma unui control de rutină.

"Este vorba despre un dispozitiv exploziv artizanal extrem de puternic, ce cântărea aproximativ cinci kilograme", au precizat anchetatorii.

Regiunea Assam, în care a fost descoperită bomba, este de mai mulţi ani afectată de tensiuni separatiste şi violenţe sângeroase. Luptele se duc între forţele guvernamentale şi grupările de rebeli care militează pentru independenţa acestui stat bogat în producţia de ceai şi petrol.

Cea mai cunoscută dintre aceste gupări, Frontul democratic naţional din Bodoland (un teritoriu care ocupă o parte din Assam), luptă pentru independenţa tribului Bodo în Assam. Acesta este suspectat că a orchestrat o serie de explozii în 2008, care au provocat moartea a circa 100 de persoane.

În urmă cu câteva luni, una dintre grupările rebele cele mai virulente, Frontul unit al eliberării Assam (ULFA), a anunţat că acceptă negocierea unor acorduri de pace cu Guvernul pentru a pune capăt celor 31 de ani de insurecţie.

Nicio grupare nu a revendicat până în prezent tentativa de atac de vineri, dar surse oficiale sub acoperirea anonimatului au declarat pentru AFP că suspectează o grupare rebelă locală.