Dezvăluiri anecdotice despre arestarea lui DSK

dezvaluiri-anecdotice-arestarea-dsk.jpg

DSK, în momentul arestării, pe 14 mai 2011 (Foto: Reuters).

Un raport publicat de procurorul din Manhattan a arătat că Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni sexuale de o angajată a unui hotel din New York a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale. Documentul de şapte pagini nu aduce elemente împotriva sau în apărarea fostului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), plasat în prezent sub arest la domiciliu la New York, în aşteptarea procesului.

Documentul publicat de Parchet dezvăluie unele conversaţii pe care Dominique Strauss-Kahn le-a avut în special cu Poliţia.

"Buna ziua, ce mai faceţi? Mi-am lăsat telefonul mobil în apartamentul 2806", i-a spus DSK persoanei responsabile cu obiectele găsite de la hotelul Sofitel. "Voi merge să văd, cum vă pot contacta dacă l-aţi lăsat aici?", l-a întrebat aceasta. "Vă las alt număr", a răspuns fostul şef al FMI.

Ulterior, intră în scenă detectivii. În momentul în care este arestat, DSK era aparent în avion. "Ce se întâmplă?", întreabă el. "Poliţia din New York vrea să vă interogheze pe tema unui incident care s-a produs în oraş, la un hotel", răspunde un sergent. În acel moment, DSK nu a răspuns, potrivit documentului.

 

DSK invocă imunitatea sa diplomatică

 

Discuţia se mută apoi la comisariatul aeroportului, unde Dominique Strauss-Kahn declară că beneficiază de imunitate diplomatică. DSK întreabă dacă "sunt necesare" cătuşele pe care i le-au pus poliţiştii. "Da, sunt", răspunde unul dintre ei.

Ulterior, în drum spre Poliţie, Dominique Strauss-Kahn spune că trebuie să sune pentru a anunţa că nu va fi prezent la o reuniune a doua zi. Şeful FMI era aşteptat în Europa pentru o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel şi pentru a discuta despre ajutorul financiar destinat Greciei.

La un moment dat, unul dintre detectivi îl întreabă dacă vrea să facă vreo declaraţie. "Avocatul meu mi-a spus să nu vorbesc. Eram pregătit să o fac", a replicat DSK.

Un alt detaliu, mai puţin important: după ce pe 14 mai, la ora 23.20, a spus că nu îi este foame, a doua zi, la ora nouă dimineaţa, Dominique Strauss-Kahn a cerut ouă, iar 12 ore mai târziu a vrut un sandviş.