Guvernul francez, îngrijorat de discursurile apocaliptice

guvernul-francez-ingrijorat-discursurile-apocaliptice.jpg

Guvernul francez, îngrijorat de discursurile apocaliptice

Guvernul francez este îngrijorat de discursurile apocaliptice care prezic sfârşitul lumii anul viitor, mesaje lansate de mişcarea New Age. Un raport al Executivului de la Paris avertizează că astfel de alerte cresc riscul unor comportamente deviante. Internetul asociat cu industria apocaliptică riscă să provoace victime printre naivi şi persoanele fragile, izolate sau puţin informate, constată autorităţile franceze.

New Age, o mişcare în jurul căreia a apărut o adevărată nebuloasă apocaliptică şi care continuă să se amplifice. New Age porneşte de la o previziune înscrisă în calendarul Hotzkin al civilizaţiei precolumbiene Maya.

Din “calculele” maiaşilor rezultă că data de 21 decembrie 2012 ar fi şi cea marcând sfârşitul lumii. Pe fondul acestei “previziuni apocaliptice” alţi amatori de apocalipse, astrofizicieni amatori şi mistici exaltaţi mai anunţă, fără nici un temei ştiinţific, o pretinsă aliniere nefastă a Soarelui cu centrul Căii Lactee, o inversare a polilor magnetici, o supraactivitate a petelor solare, precum şi alte năzdrăvănii demne de filmele holywoodiene.

Dacă mai adăugăm şi contextul de criză economică, lipsa de orizont social în multe zone ale globului şi în sânul a numeroase pături sociale, putem înţelege mai uşor de ce teoriile legate de sfârşitul lumii fascinează.

Oricum lumea a intrat într-o eră a spectacolului în care mediile de informare sunt şi ele avide de emoţii de acest gen, iar industria de divertisment americană ne-a şi alimentat în ultimul timp cu producţii hollywoodiene în care este pus în scenă sfârşitul definitiv al civilizaţiei umane.

Experţii spun că pe Internet pot fi găsite în acest moment 2 500 000 de pagini pe tema apocalipsei sau a sfârşitului lumii. În paralel, proliferează alte teorii legate de modul în care omenirea s-ar putea salva.

Prin intrarea într-o altă dimensiune, spun unii, cu ajutorul extratereştrilor, spun alţii, prin salvarea individuală predică o altă categorie de iluminaţi. “Să ne transformăm pe noi înşine pentru a transforma planeta”, ne mai îndeamnă alţi ideologi improvizaţi şi misionari exaltaţi.

182 de previziuni privind sfârşitul lumii

Pentru aceşti colportori de apocalipsă nu contează faptul că de la căderea Imperiului Roman încoace au fost recenzate alte 182 de astfel de “alarme”, altfel spus de preziceri legate de sfârşitul lumii. Este adevărat că de atunci s-au prăbuşit mai multe lumi, lumea romană, lumea medievală, lumea comunistă, dar nu şi lumea ca atare.

Internetul şi industria apocaliptică

Internetul asociat cu industria apocaliptică riscă să provoace victime printre naivi şi persoanele fragile, izolate sau puţin informate, constată autorităţile franceze. În departamentele din Sud-Vestul Franţei, de pildă, s-au instalat şi îşi întind ramificaţiile mai multe grupuri legate de mişcarea Raltha, creat în Statele Unite prin anii 70 de americanca Judy Zebra Knight.

Ea pretinde că ar fi în legătură cu războinicul Ramtha care şi-ar fi eliberat poporul de tiranie în urmă cu 35 000 de ani. Culmea este că în cel puţin zece comune din sud-vestul Franţei teoriile ei au găsit adepţi.

Trebuie spus că regiunea catarilor din sud-vestul Franţei este deja una încărcată de mitologie, simboli şi cultura sacrificiului, de unde şi apariţia altor şaraltani care “vând” sugestii de refugiu în caz de apocalipsă. Potrivit acestora, numai cei care se vor afla pe 21 decembrie 2012 pe muntele Bugarach înalt de 1231 de metri vor scăpa cu viaţă. Si aceasta numai şi numai datorită faptului că acest munte ar găzdui, în adîncul său, o imensă staţie de parcare a obiectelor zburătoare.

Campanii de informare

Întrebarea pe care şi-o pun autorităţile franceze este cum să lupte împotriva acestor secte şi fenomene fără să dea senzaţia că au reabilitat inchiziţia. Cum să controlezi numeroasele grupuri care propun tot felul de terapii spirituale “paralele”, tot felul de iniţieri în comunicarea cu lumea de dincolo şi tot felul de soluţii de supravieţuire în caz de apocalipsă.

Importante sunt, în acest context, măsurile preventive. Există de altfel tot felul de circulare oficiale prin care populaţia este prevenită că nu trebuie să creadă chiar în orice şi chiar pe oricine. Din punct de vedere juridic, autorităţile pot interveni numai dacă există plângeri, dacă se dovedeşte, de exemplu, că respectivele grupări profită financiar de pe urma adepţilor sau îi manipulează pe aceştia în mod evident transformându-i într-un fel de excutanţi docili.

Şi mai bine ar fi însă dacă pe plan economic şi politic lucrurile ar merge mai bine, altfel spus dacă francezii şi-ar regăsi moralul şi încrederea în civilizaţia pe care au construit-o şi în modelul lor de societate.

Fondul Monetar Internaţional anunţa miercuri o veste bună pentru Franţa, şi anume că previziunile în materie de creştere economică pentru anul acesta şi anul viitor sunt mai mari decît se scontase iniţial.

Este avansată cifra de 2 la sută după ce iniţial se vorbise de 1,6 la sută sau de 1,8 la sută. Cu siguranţă însă că acest tip de anunţa nu frânează cu nimic frenezia celor care îşi ridică cifra de afaceri propovăduind sfârşitul lumii.

 
Matei Vişniec: Guvernul francez, îngrijorat de discursurile apocaliptice