Proteste cu iaurt şi pietre la Atena

proteste-iaurt-pietre-atena.jpg

Proteste de stradă la Atena (Foto: Reuters/Pascal Rossignol)

Confruntări violente au avut loc miercuri, 15 iunie, la Atena, între manifestanţii greci şi forţele de ordine. Protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, aruncând cu pietre şi iaurt. Mii de persoane au înconjurat sediul Legislativului grec, protestând faţă de măsurile de austeritate, într-o zi de grevă generală.

Mii de persoane s-au strâns în Piaţa Syntagma din capitala Greciei, Atena. Forţele de ordine au format un cordon, pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de Parlament.

Unii protestatari au aruncat cu pietre şi chiar cu iaurt spre forţele de ordine. Poliţia a operat arestări şi a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

Aşa-numita mişcare a "indignaţilor" greci, prezenţi de trei săptămâni în centrul Atenei, în Piaţa Syntagma, intenţiona să formeze un lanţ uman în jurul instituţiei, miercuri dimineaţă, în condiţiile în care Parlamentul a început marţi examinarea planului de austeritate.

 

Grecia, blocată de o grevă generală

 

O grevă generală a fost organizată miercuri, 15 iunie. Transportul maritim din Grecia este puternic perturbat: nici un vapor nu a plecat spre insulele greceşti din Marea Egee sau Marea Ionică.

Nici transportul feroviar nu funcţionează, iar cele mai multe şcoli şi ministere sunt închise. De asemenea, presa protestează şi ea: nici un buletin de ştiri nu este transmis.

Nu toate sindicatele au fost lovite de greva generală de miercuri din Grecia. Sindicatul controlorilor de trafic aerian a anunţat că şi-a suspendat apelul la o grevă de 24 de ore, pentru a nu perturba traficul aerian, esenţial pentru turism.