Mamele primesc o veste proastă de la Curtea Constituţională

mamele-primesc-veste-proasta-curtea-constitutionala.jpg

Verdict defavorabil mamelor la Curtea Constituţională.

Ordonanţa privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului a trecut examenul de la Curtea Constituţională, care a decis că actul contestat de Opoziţie este perfect legal. Reprezentanta Asociaţiei "Mame pentru mame", Ana Măiţă, spune la RFI că verdictul fusese anticipat.

Reprezentanta Asociaţiei "Mame pentru mame", Ana Măiţă, declară că după acest verdict al Curţii Constituţionale, femeilor nu le mai rămâne decât posibilitatea de a acţiona în instanţă statul român.

Primele procese pilot vor fi lansate în curând, mamele urmând să fie apărate pro bono, precizează Ana Măiţă.

"Curtea Constituţională a dezbătut legea de aprobare a OUG 111/2010 la solicitarea USL, pentru a decide dacă această lege conţine aspecte neconstituţionale sau nu. Cu toate că solicitarea Opoziţiei a fost una fundamentată şi legitimă, semnalând toate aspectele neconstituţionale şi imorale ale acestei legi, Curtea Constituţională a deliberat în favoarea legii de aprobare, considerând că actul normativ este constituţional", se arată şi într-un comunicat al Asociaţiei "Mame pentru mame".

 

Ce contestă USL?

 

Potrivit contestaţiei USL, legea restrânge drepturile beneficiarilor, prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

Actul normativ prevede că din ianuarie 2011, mamele pot opta pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 de lei şi maximum 1.200 de lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei. Dacă se întorc la serviciu înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.

 
Ana Măiţă, intervievată de Lea Berzuc, despre decizia Curţii Constituţionale privind concediul de maternitate