Grecia, blocată de o grevă generală de 24 de ore

grecia-blocata-greva-generala-24-ore.jpg

Grevă generală în Grecia, miercuri, 15 iunie.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Atena, miercuri, 15 iunie, în ziua unei greve generale. Incidente violente au izbucnit în jurul prânzului în capitala Greciei, unde manifestanţii au înconjurat sediul Parlamentului, protestând faţă de măsurile de austeritate. Administraţia, comerţul şi transporturile sunt date peste cap de protestul de 24 de ore, îndreptat împotriva măsurilor de austeritate şi a privatizărilor.

Transportul maritim din Grecia va fi puternic perturbat de greva generală de miercuri. Nici un vapor nu va pleca spre insulele greceşti din Marea Egee sau Marea Ionică.

Nici transportul feroviar nu va funcţiona, iar cele mai multe şcoli şi ministere vor fi închise. De asemenea, presa protestează şi ea: nici un buletin de ştiri nu va fi transmis. Transportul urban se va opri timp de trei ore, la începutul şi la sfârşitul zilei.

Apelul la greva generală de miercuri din Grecia este al treilea de la începutul anului lansat de principalele sindicate din ţară. GSEE (privat) şi Adedy (public) denunţă noul plan de austeritate şi de privatizări, document ce trebuie votat până la sfârşitul lunii iunie, pentru reducerea datoriei şi deficitului ţării.

"Împreună, uniţi pentru a rupe lanţurile memorandumului", acesta este sloganul celor două sindicate. Trei manifestaţii separate ar urma să aibă loc miercuri la Atena.

 

Traficul aerian, ferit de greva generală din Grecia

 

Nu toate sindicatele sunt lovite de greva generală de miercuri din Grecia. Sindicatul controlorilor de trafic aerian a anunţat că şi-a suspendat apelul la o grevă de 24 de ore, pentru a nu perturba traficul aerian, esenţial pentru turism.

"Am decis luni seara să ne suspendăm mişcarea, deoarece Grecia este în prezent în plin sezon turistic", declară un membru al Consiliului de Administraţie al sindicatului, Anguelos Sotiropoulos.

Aşa-numita mişcare a "indignaţilor" greci, care campează paşnic de trei săptămâni în centrul Atenei în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului prevede formarea unui lanţ uman în jurul instituţiei miercuri dimineaţă.

Între timp, organizaţiile care au împrumutat Grecia, adică Uniunea Europeană şi Fondul Monetal Internaţional dezbat eventualitatea unui al doilea ajutor financiar pentru Grecia. UE şi FMI au avut însă dificultăţi în a se înţelege în privinţa modalităţilor de deblocare a situaţiei.

 
Corespondentul RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia