Dispute pe tema noilor criterii de internare în spital

dispute-tema-noilor-criterii-internare-spital.jpg

Criteriile privind internarea în spital s-ar putea schimba.

Un proiect al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind criteriile de internare în spitale stârneşte controverse. Proiectul de act normativ nu are sprijinul asociaţiilor de pacienţi, dar nici al Ministerului Sănătăţii, deşi ar trebui să intre în vigoare de miercuri, 1 iunie.

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

Un alt criteriu: blonavii cu puls anormal vor fi internaţi doar dacă înregistrează o frecvenţă periferică sub 50 sau peste 140 pe minut.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune, cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore, cum ar fi fracturile, dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile, cei cu sângerare abundentă  şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în departamentul de urgenţă.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intra-arteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.

 

Pacienţii şi Ministerul Sănătăţii critică proiectul

 

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor şi Asiguraţilor, Alexandru Buzamet, spune la RFI că proiectul va avea consecinţe catastrofale.

Proiectul l-a iritat şi pe ministrul Sănătăţii. Cseke Attila spune pentru Mediafax că nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), mai ales că există un ordin al ministerului, din 2007, care funcţionează foarte bine.

Documentul a fost depus la Ministerul Sănătăţii din martie, astfel că puteau fi făcute modificări, precizează de partea sa preşedinte CNAS, Lucian Duţă.

Alexandru Buzamet, intervievat de Lea Berzuc