Avertisment european

Comisia Europeană a notificat cele 27 de state membre cu privire la sursele toxinei care a produs deja mai multe îmbolnăviri în Europa. Se pare că bacteria provine de pe fructe şi legume crude. Până acum, Comisia Europeană a identificat drept sursă castraveţii organici importaţi din două provincii spaniole - Almeria şi Malaga.

Un transport de castraveţi având ca origine Olanda şi care au fost vânduţi în Germania este de asemenea verificat de autorităţile germane. Între timp, au loc investigaţii pentru a identifica şi alte surse potenţiale.

Uniunea Europeană a anunţat încă de joi că ar putea declara alerta de gradul unu în cazul îmbolnăvirilor cu virusul care deja a dus la patru decese în Germania. Numărul cazurilor de infectare cu virusul enterohemoragic înregistrate în Germania a ajuns la aproximativ 600.  

Preşedintele comisiei pentru sanatate si siguranta alimentara din parlamentul european Jo Leinen spune ca e doar o chestiune de timp ca virusul sa ajunga si in restul Europei. Institutul Robert Koch din germania a avertizat populatia sa nu consume legume si salate crude.

De asemenea, ar trebui evitat laptele crud si carnea gatita insuficient. Virusul e o derivatie a bacteriei Coli, devenita rezistenta la mai multe medicamente.

Se răspândeşte extrem rapid, debutează cu diaree şi provoacă hemoragie în sistemul digestiv.