Spaţiul aerian, perturbat parţial de un nor vulcanic

spatiul-aerian-perturbat-partial-un-nor-vulcanic.jpg

Foto: Reuters/Jon Gustafsson/Helicopter.is

Erupţia unui vulcan islandez a cauzat închiderea unei mici părţi a spaţiului aerian al Groenlandei. Zona va fi închisă până la ora 15, a anunţat organismul danez de control al traficului aerian. Eurocontrol avertizează că norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia marţi, 24 mai, iar în Franţa şi Spania joi. Între timp, două zboruri din Norvegia au fost suspendate.

Zona a fost închisă din cauza răspândirii cenuşii vulcanului islandez pe coasta de est a Groenlandei, a precizat purtătorul de cuvânt al organismului danez de control al traficului aerian.

Vulcanul situat sub un gheţar din sud-estul Islandei este cel mai activ din ţară, cu nouă "răbufniri" între 1922 şi 2004. A zecea erupţie puternică a avut loc sâmbătă, când norul de cenuşă generat a urcat la o altitudine de 20 de kilometri în atmosferă.

De altfel, organizaţia pentru securitate aeriană, Eurocontrol a anunţat că norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia marţi şi ar putea afecta vestul Franţei şi nordul Spaniei joi, dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate.

Datele actuale îi determină pe experţi să afirme că erupţia vulcanului nu ar trebui să perturbe traficul aerian aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

Un nor de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez în aprilie 2010 a generat cea mai mare închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, cu peste o sută de mii de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi.

Autorităţile aeronautice se temeau că particulele fine emise de vulcan ar putea avaria motoarele avioanelor.