Manifestaţii în Spania, în ziua alegerilor regionale

spania-proteste-mai-2011.jpg

Proteste în Madrid

35 de milioane de alegători sunt asteptaţi la urne duminciă în Spania, în cadrul alegerilor regionale şi municipale. Scutinul are loc în contextul unor proteste de amploare care se desfăşoară de mai multe zile în toate marile oraşe spaniole. Oamenii protestează faţă de întreaga clasă politică, considerată responsabilă pentru situaţia economică dificilă.

Spania are în prezent cea mai mare rată a şomajului din Europa, 21,3%.

Centru protestelor este în capitala Madrid. Aici, peste 30.000 de oameni se află în piaţa centrală, Puerta del Sol, de 6 zile.

Acţiuni similare au loc şi în Barcelona, Valencia sau Sevilla, în ciuda interdicţiilor impuse de autorităţi.

În acest context, toate comunele din Spania îşi aleg consilierii municipali şi 13 din 17 regiuni autonome îşi desemnează parlamentele.

În total, alegătorii sunt chemaţi la urne pentru a allege peste 8.000 de primari, 68.000 de consilieri municipali şi peste 800 de deputaţi regionali.

Manifestaţia, prelungită cu o săptămână

Manifestanţii care ocupă Piaţa Puerta del Sol, la Madrid, pentru a protesta faţă de creşterea şomajului şi partidele politice, au hotărât, duminică, să prelungească această mişcare cu cel puţin o săptămână, printr-un vot prin ridicarea mâinii, relatează AFP.

"Am hotărât să rămânem cel puţin o săptămână, până duminica viitoare, la ora (locală) 12.00 (13.00, ora României)", a anunţat unul dintre organizatorii mişcării de protest, în faţa unei adunări generale, în timp ce o parte a manifestanţilor cereau ocuparea pieţei pe o perioadă nedeterminată.