25.000 de spanioli, în stradă la Madrid

spania-proteste-mai-2011.jpg

Proteste la Madrid

Mii de persoane continuă să manifesteze paşnic, sâmbătă, la Madrid pentru a denunţa şomajul şi criza economică severă care afectează această ţară. 25.000 de persoane s-au aflat vineri seară în centrul capitalei iberice, în ciuda măsurii luate de autorităţi, care au interzis orice întrunire cu implicaţii politice în perioada dinaintea alegerilor locale. Protestul s-a extins şi în alte 34 de oraşe din Spania.

Mii de persoane continuă să manifesteze paşnic, sâmbătă, la Madrid pentru a denunţa şomajul şi criza economică severă care afectează această ţară. 25.000 de persoane s-au aflat vineri seară în centrul capitalei iberice, în ciuda măsurii luate de autorităţi, care au interzis orice întrunire cu implicaţii politice în perioada dinaintea alegerilor locale.

Scandările paşnice au fost întrerupte la miezul nopţii de un minut simbolic de linişte, în semn de protest faţă de autorităţi.

"Vom rămâne aici. Nu este vorba de o manifestaţie, ci de o mişcare cetăţenească", a explicat vineri dimineaţă Juan Lopez, un şomer în vârstă de 30 de ani şi unul dintre purtătorii de cuvânt ai mişcării.

Socialiştii tremură înaintea alegerilor locale din Spania

Cu două zile înainte de alegerile locale care se anunţă dezastruoase pentru socaliştii aflaţi la putere, Guvernul a promis să acţioneze cu măsură, "aplicând legea", care impune respectarea armistiţiului electoral.

Inedită, colorată şi pacifistă, mişcarea, organizată în numele "dreptului de a se indigna", se vrea "apolitică" şi denunţă acapararea de către marile partide a scenei politice spaniole, nedreptatea socială şi "corupţia politicienilor".

Mişcarea a început marţi în Madrid şi s-a extins rapid în alte 34 de oraşe ale Spaniei, printre care Barcelona, Sevilla, Valladolid şi Valencia. Acţiunea reuneşte şomeri, studenţi, pensionari sau salariaţi care protestează faţă de incapacitatea clasei politice de a contracara criza economică. Spania are cea mai mare rată a şomajului din Europa, peste 21%.