82% dintre români neinformaţi despre Republica Moldova

Peste jumătate dintre români sunt de acord că România ar trebui să sprijine prin toate mijloacele aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iată ce arată studiul „Republica Moldova în conştiinţa publică românească”, realizat de Fundaţia Soros. Totuşi 82% dintre români nu se consideră informaţi cu privire la Republica Moldova iar 60 de procente sunt de-a dreptul dezinteresaţi de subiectul Republica Moldova.

Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” relevă o serie de lucruri contradictorii când vine vorba despre percepţia românilor privind Republica Moldova şi cetăţenii moldoveni.

Unul dintre lucrurile care se contrazic ar fi percepţia despre unirea României cu Republica Moldova după cum explică conferenţiarul universitar în cadrul SNSPA, Liliana Popescu.

Totodată, 57 la sută dintre români cred că URSS este vinovată de pierderea Basarabiei de către România. În privinţa Transnistriei aproximativ 74% se pare că nu ştiu despre ce e vorba.    

Pe de altă parte, 66 la sută dintre români susţin sprijinul din partea României pentru aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europenă dar sunt dezinteresaţi de subiectele privind Republica Moldova.

România oferă posibilitatea redobândirii cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni şi mai oferă în prezent un total de 5 mii de burse pentru tinerii moldoveni. Publicist, comentator la platforma Critic Atac, Victoria Stoiciu, spune că românii sunt dezinteresaţi de politicile României faţă de Republica Moldova.

Studiul Soros mai arată că românii îi văd pe moldovenii de peste Prut ca fiind muncitori şi harnici, uniţi şi paşnici. 49 la sută dintre repondenţi afirmă ce “le place mult” felul în care vorbesc locuitorii din Republica Moldova.

Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” a fost realizat pe un esantion de peste 1547 de persoane, în perioada noiembrie-decembrie 2010.