Gardianul nazist John Demjanjuk va fi eliberat

demjanjuk-john.jpg

John Demjanjuk

Fostul gardian nazist, John Demjanjuk, cunoscut de victimele sale ca "Ivan cel Groaznic", va fi eliberat joi, în aceeaşi zi în care a fost condamnat în Germania la cinci ani de închisoare. El a participat la uciderea a 27.900 de evrei, în calitate de gardian al lagărului de exterminare nazist Sobibor.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

John Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani a fost condamnat joi, 12 mai, de un Tribunal din Munchen, la cinci ani de închisoare. El va fi însă eliberat, beneficiind de o măsură ce li se aplică persoanelor cu vârsta înaintată.

Demjanjuk a fost gardian în lagărul Sobibor din Polonia, în 1943. Bărbatul neagă acest lucru şi susţine că dimpotrivă, a fost prizonier de război sovietic, căzut în mâinile naziştilor. Cu alte cuvinte, John Demjanjuk se prezintă el însuşi ca pe o victimă a nemţilor.

Bărbatul a fost identificat de supravieţuitori ai Holocaustului drept "Ivan cel Groaznic", un celebru gardian al unui lagăr nazist, care a comis crime şi acte de o violenţă sălbatică asupra prizonierilor.

Ucrainianul luptase iniţial în armata sovietică împotriva invaziei naziste. În 1943, a căzut în mâinile naziştilor, devenind prizonier de război. Atunci a fost recrutat în calitate de "travniki", adică de prizonier care s-a pus voluntar în slujba naziştilor. A activat în lagăr între martie şi septembrie 1943.

În lagărul de la Sobibór au fost ucişi în total aproximativ 250 de mii de persoane. Se ştie că pe lângă membrii echipelor din batalioanele SS acţionau acolo şi 150 de "travniki".

Pe lângă depoziţiile unor martori, cea mai importantă dovadă prezentată de către procuratură a fost legitimaţia lui Demjanjuk. Autenticitatea documentului a fost contestată de avocat, care a susţinut că ar fi un fals fabricat de KGB. Experţi independenţi au arătat în schimb că legitimaţia nu este contrafăcută.

Din cauza vârstei înaintate şi a stării de sănătate precare a condamnatului, procesul a durat 18 luni. A fost primul proces împotriva unui "travniki" judecat în Germania.

În timpul procesului, Demjanjuk n-a scos o vorbă. A renunţat şi la ultimul cuvânt. După ce în 2009 a fost predat autorităţilor germane de către Statele Unite, Demjanjuk a refuzat orice declaraţie publică. La proces a fost adus într-un cărucior cu rotile, purtând în permanenţă ochelari fumurii.

În anul 1986, Demianiuk a mai fost judecat în Israel, fiind acuzat de săvârşirea unor crime în lagărul din Treblinka. După o detenţie preventivă de şapte ani, John Demjanjuk a fost pus în libertate şi în 1993 s-a reîntors în Statele Unite unde locuia. Atunci nu s-a putut dovedi că Demjanjuk ar fi prezumtivul criminal, poreclit "Ivan cel Groaznic".