"Ivan cel Groaznic", condamnat la închisoare în Germania

demjanjuk-john-gardian-nazist-supranumit-ivan-cel-groaznic.jpg

John Demjanjuk, supranumit Ivan cel Groaznic

Un fost gardian nazist, John Demjanjuk, cunoscut de victimele sale ca "Ivan cel Groaznic", a fost condamnat joi, 12 mai, în Germania la cinci ani de închisoare. El a participat la uciderea a 27.900 de evrei, în calitate de gardian al lagărului de exterminare nazist Sobibor. Parchetul german ceruse şase ani de închisoare. (Vezi video)

John Demjanjuk are 91 de ani. El a fost gardian în lagărul Sobibor din Polonia, în 1943.

Bărbatul neagă că ar fi fost gardian al lagărului respectiv şi susţine că dimpotrivă, a fost prizonier de război sovietic, căzut în mâinile naziştilor. Cu alte cuvinte, John Demjanjuk se prezintă el însuşi ca pe o victimă a nemţilor.

Avocaţii bărbatului anunţă că vor face apel la verdictul de joi al Tribunalului din Munchen.

Avocatul care reprezintă familiile victimelor lui John Demjanjuk spune că nu există nici o îndoială asupra vinovăţiei acestuia:

 

 

După al doilea Război Mondial, John Demjanjuk a trăit în Statele Unite, unde a lucrat într-o uzină de maşini din Ohio.

John Demjanjuk a migrat în SUA în 1952. El a fost apoi deportat în Israel în 1986, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la moarte, pentru crime de război.

Bărbatul a fost identificat de supravieţuitori ai Holocaustului drept "Ivan cel Groaznic", un celebru gardian al unui lagăr nazist, care a comis crime şi acte de o violenţă sălbatică asupra prizonierilor.

Ulterior, în anii '90, John Demjanjuk a scăpat de problemele juridice, după un verdict al Curţii Supreme israeliene, ce arăta că totul fusese o confuzie teribilă şi că nu e vorba de celebrul gardian cunoscut ca "Ivan cel Groaznic".

Cazul a fost însă redeschis în 2001 în Statele Unite, iar câţiva ani mai târziu, John Demjanjuk, în prezent imobilizat într-un scaun cu rotile a fost deportat în Germania, după ce iniţial, nici o altă ţară nu a vrut să-l primească.

Avocaţii săi susţin că Demjanjuk nu e nimic altceva decât un ţap ispăşitor al Germaniei.