Manifestanţii sirieni, măcelăriţi pe străzile din Deraa

siria-protestatari-reuters.jpg

Manifestaţii în Siria

Cel puţin 62 de civili au fost ucişi vineri în Siria în timpul manifestaţiilor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Majoritatea victimelor au fost semnalate la Deraa, în sudul ţării, potrivit unui nou bilanţ oferit de Observatorul sirian pentru drepturile omului. Potrivit organizaţiei neguvernamentale, 33 de persoane au fost ucise de forţele de ordine în provincia Deraa (sud), centrul mişcării de contestare a regimului sirian.

Zeci de mii de sirieni au manifestat vineri împotriva regimului în toată ţara în pofida interdicţiei impuse de autorităţi.

SUA dă sancţiuni pentru oficiali sirieni

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a impus sancţiuni economice unor oficiali ai regimului sirian, între care fratele mai mic al preşedintelui Bashar al-Assad, Maher, a anunţat vineri Casa Albă, citată de AFP.

Aceste sancţiuni, decise din cauza "încălcării drepturilor omului în Siria", îl vizează pe Maher al-Assad, un oficial din cadrul armatei siriene, precum şi pe Ali Mamluk, directorul serviciilor de informaţii, şi Atef Najib, prezentat ca fost şef al serviciilor de informaţii pentru provincia Deraa (sud), epicentrul mişcării de contestare a regimului.

Sunt, de asemenea, vizate serviciile de informaţii siriene în calitate de entitate administrativă, precum şi forţa "Qods", unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamic iranian, pe care Obama o acuză că ajută Guvernul sirian să desfăşoare o represiune sângeroasă împotriva manifestanţilor.

Aceste sancţiuni, care consolidează un arsenal deja pus în aplicare de Statele Unite de-a lungul anilor, îngheaţă bunurile persoanelor sau entităţilor vizate, care se află în Statele Unite sau sunt controlate de cetăţeni americani. Acestea interzic orice tranzacţii între persoanele sancţionate şi americani.

Senatorul democrat John Kerry, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, a salutat decizia preşedintelui Obama.