Tornadele iau pe sus Alabama

tornada-alabama.jpg

Tornadă violentă în Statele Unite

Bilanţul tornadelor violente care au măturat miercuri, 27 aprilie, sudul Statelor Unite se agravează. Cel puţin 128 de oameni au murit în statul Alabama, potrivit AFP. Bilanţul la nivel naţional e de 159 de morţi. Martorii descriu un tablou apocaliptic. (Vezi video)

Preşedintele american, Barack Obama a aprobat cererea guvernatorului Robert Bentley pentru asistenţă federală de urgenţă. "Vom continua să monitorizăm aceste furtuni severe de-a lungul ţării. Suntem gata să continuăm să-i ajutăm pe locuitorii din Alabama şi pe toţi cetăţenii afectaţi de aceste furtuni", spune Barack Obama într-o declaraţie.

Cel puţin o tornadă puternică a măturat Tuscaloosa (Alabama), lăsând zeci de drumuri impracticabile şi distrugând sute de case şi clădiri de birouri. "Pur şi simplu, a ras bucăţi din oraş", spune primarul Walter Maddox. El descrie infrastructura din Tuscaloosa ca fiind "decimată".

 

 

Martorii spun că o tornadă s-a format şi în Birmingham (Alabama). Partea de nord-vest a oraşului a fost devastată, iar sute de oameni au fost răniţi. Mulţi alţii sunt daţi dispăruţi.

Purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Chris Osborne spune că numărul ambulanţelor de pe străzile din Birmingham este precum "numărul taxiurilor din New York".

 

 

Localnicii descriu peisajul în lumini sinistre: "Baia mea a ajuns în stradă", spune o femeie. "Au dispărut case. E o nebunie. O benzinărie din capătul străzii a dispărut", declară un bărbat.

Americanii sunt obişnuiţi cu astfel de fenomene meteo extreme. Totuşi, tornade de o asemenea violenţă apar de obicei o dată sau de două ori pe an, spun specialiştii.