1 din 10 copii e supraponderal sau obez

Aceasta este situația reflectată în cercetările făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Iată de ce Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă şi îşi propune să inverseze tendinţa obezităţii până în 2015. Pentru a reuşi acest lucru, fiecare ţară a demarat un program de promovare a comportamentelor sănătoase în rândul copiilor.

În România, campania naţională lansată de Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei îşi propune să realizeze o educaţie alimentară şi să promoveze mişcarea în rândul copiilor şi tinerilor.

Campania, numită Viaţă, îşi propune să îi înveţe pe tineri lucruri elementare: să ia micul dejun, să mănânce fructe şi legume, să bea apă şi să facă mişcare. Nu ne-am închipui că tinerii si copiii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani nu fac mai nimic din cele de mai sus, dar gândiţi-vă când aţi văzut ultima dată copii jucându-se în parc.

Campania pune în aplicare Strategia Europeană pentru Nutriţie şi Activitate Fizică şi este finanţată prin Programul de Cooperare Norvegian. „La proiect participă medici de familie, dar şi educatori şi profesori. Scopul final e reducerea comportamentelor care cresc riscul unor boli grave”, spune Cristina Vladu, lider de proiect.

Un raport realizat de HBSC anul trecut în România arată că adolescenţii recurg la diverse metode pentru a slăbi. Fetele aleg frecvent curele de slăbire, în timp ce băieţii optează pentru metode care duc la creşterea masei şi tonusului muscular.

Cu toate că mulţi optează pentru modalităţi relativ sănătoase de control al greutăţii, un număr destul de mare de tineri apelează la cure de slăbire prelungite, renunţarea la mese, până la strategii extreme cum ar fi consumul de laxative sau auto-inducerea vomei. 

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel