Represiune fără limite în Siria

siria-blindate-deraa-reuters-social-media-website-reuters-tv.jpg

Blindatele intră în oraşul sirian Deraa (Foto: Reuters/Social Media Website via Reuters TV).

Atrocităţile comise de regimul sirian continuă: cel puţin 25 de persoane au fost ucise luni la Deraa, în sudul Siriei, potrivit unui militant pentru drepturile omului, citat de AFP. Peste trei mii de trupe, însoţite de blindate au pătruns în oraş. Siria a închis graniţa cu Iordania. ONU cere oprirea imediată a uciderilor.

La Deraa "sunt morţi şi răniţi", conform unuia dintre militanţi. El precizează însă că locuitorii nu pot spune exact cifra victimelor, întrucât "corpurile neînsufleţite se află pe străzi şi nu le pot recupera".

El mai afirmă că "lunetiştii au ocupat poziţii pe acoperişuri, iar tancurile se află în centrul oraşului".

Sute de membri ai serviciilor de securitate siriene au pătruns luni dimineaţă în oraş, unde au fost auzite focuri de armă, potrivit altui militant pentru drepturile omului, aflat la Deraa.

El spune că soldaţii din serviciile de securitate "deschid focul în toate direcţiile şi avansează în spatele blindatelor". În plus, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

Deraa este oraşul unde au avut loc primele manifestaţii împotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Zeci de oameni au fost ucişi în urma reprimării protestelor.

 

Actualizare: Siria a închis luni graniţa cu Iordania, a anunţat ministrul iordanian al Informaţiilor, Taher Adwan, la numai câteva ore după o intervenţie masivă a forţelor de securitate siriene la Deraa, în apropierea frontierei.

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, doamna Navi Pillay, a cerut luni "oprirea imediată a uciderilor în Siria".