Subvenţii de până în 15 mii de euro pentru fermieri

Fermierii din Romînia vor putea obţine subvenţii directe de pînă în 15 mii de euro. Comisia Europeană a autorizat în acest sens o schemă temporară de ajutoare în valoare totală de aproximativ 304 milioane de euro. Banii sunt destinaţi agricultorilor loviţi de criză.

Ajutoarele vor fi acordate fermierilor romîni până la sfîrşitul anului sub forma  unor subvenții directe. Decizia face parte din Cadrul temporar pentru măsuri de ajutoare de stat destinate să sprijine accesul la finanțare în contextul crizei financiare și economice actuale, adoptat de Comisie în decembrie 2010 pentru a permite statelor membre să acorde ajutoare în sumă limitată producătorilor agricoli primari.

Viorel Matei, preşedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din România spune că demersul este binevenit în condiţiile în care se simţea nevoia de "echitate în ceea ce priveşte subvenţiile europene".Sună bine: 15 mii de euro. Dar problema este pentru cine şi câţi din aceşti fermieri vor beneficia de aceste subvenţii. Pentru că la noi întotdeauna împărţeala e mai grea."

Schema este accesibilă tuturor fermierilor indiferent de secvtorul de productie cu condiția ca aceștia să nu fi fost deja în dificultate la 1 iulie 2008.

Comisia Europeană a autorizat deja în februarie, ca parte a Cadrului temporar de criză, o schemă de credite subvenționate pentru fermieri, cu un buget de 30 milioane euro.