Situaţia se deteriorează în Siria

siria-protest-reuters.jpg

Proteste în Siria (Foto: Reuters)

Forţele de securitate din Siria au deschis focul vineri pentru a dispersa manifestaţiile din mai multe oraşe, între care Homs şi Hama. Protestatarii cer schimbarea regimului condus de Bashar al-Assad.

Forţele de securitate siriene au tras cu gloanţe reale la Hama, pentru a dispersa o manifestaţie a Opoziţiei. Protestatarii se îndreptau spre sediul local al partidului Baas, aflat la putere. "Am văzut doi lunetişti pe o clădire. Nimeni din rândurile noastre nu era înarmat. Există victime, poate chiar doi morţi", declară un militant pentru drepturile omului, citat de Reuters.

Între cinci mii şi şase mii de persoane au ieşit în stradă vineri, 22 aprilie, în localitatea Qamishli, situată în nord-estul Siriei. Manifestanţii arabi, kurzi şi creştini au început un marş în faţa unei moschei, agitând drapelul sirian. Unii dintre protestatari purtau pancarte pe care scria "Arabi, creştini şi kurzi împotriva corupţiei". Alţii scandau în limba kurdă "Libertate, fraternitate!", potrivit unui martor.

Peste zece mii de oameni au protestat în schimb în oraşul Deraa, din sudul ţării, în ciuda ridicării stării de urgenţă, una dintre principalele revendicări ale manifestanţilor. În acest oraş, unde protestele anti-guvernamentale au început la mijlocul lunii martie, circa zece mii de manifestanţi s-au adunat vineri în Piaţa al-Saraya, din centrul localităţii.

Protestatarii au ieşit din moschei scandând sloganuri prin care cereau libertate. De asemenea, manifestanţii cer anularea articolului opt din Constituţie, articol ce consacră hegemonia partidului Baas asupra societăţii şi statului. "Dumnezeu, Siria, libertate şi atât!", scandau oamenii.

Preşedintele Bashar al-Assad a promulgat joi decretul ce ridică starea de urgenţă ce era în vigoare în Siria din 1963. Opozanţii săi consideră însă că măsura este insuficientă.