M. Sănătăţii primeşte bani pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost majorat cu 6,2 milioane lei pentru întocmirea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. E un proiect mai vechi al Guvernului, care a fost amânat de mai multe ori. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat recent, că Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem ar putea deveni funcţional în câteva luni.

Din luna mai începe evaluarea produselor prelevate şi continuă recoltarea în centrele de transfuzie din toate zonele ţării. În aprilie 2009, premierul Emil Boc şi ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Ion Bazac, au anunţat, că în septembrie va fi deschis Registrul Donatorilor Neînrudiţi.

Înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost decisă de Guvern la începutul lunii iulie 2009. Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate. În septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a deschis oficial "Registrul Român de Donatori Neînrudiţi".