Bilanţ alarmant în Libia

libia-atac-reuters-goran-tomasevic.jpeg

Luptele din Libia continuă (Foto: Reuters/Goran Tomasevic).

Peste o sută de persoane au fost ucise în ultimele două zile, în oraşele libiene Nalut şi Yefren, situate la sud-vest de Tripoli, de către forţele loiale lui Muammar Gaddafi. Informaţia vine de la locuitori ai acestei regiuni, citaţi de AFP.

O mie de persoane au fost ucise în şase săptămâni, la Misrata, oraş situat la două sute de kilometri est de Tripoli, anunţă surse medicale.

Trupele pro-Gaddafi au bombardat intens luni regiunea Al-Jabal Al-Gharbi, la sud-vest de Tripoli. Această zonă se află în mare parte sub controlul rebelilor.

"Batalioanele lui Gaddafi nu au oprit bombardarea intensivă a regiunii, mai ales la Yefren şi Nalut, cu rachete Grad. Au fost ucise 110 persoane, rebeli şi civili din cele două oraşe", spune un locuitor din Yefren.

Un locuitor din Nalut, localitate aflată lângă graniţa cu Tunisia povesteşte că forţele fidele colonelului Muammar Gaddafi erau "pe cale să comită un masacru". "Lansează orbeşte rachete Grad asupra locuinţelor, spitalelor. Mai multe familii au fugit către Tunisia", precizează el.

Circa trei mii de libieni au fugit sâmbătă în munţi, pentru a ajunge în Tunisia. ONU a primit autorizaţia Guvernului libian să trimită la Misrata o misiune a Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Tripoli a garantat "o trecere sigură" echipelor umanitare internaţionale în zonele pe care le controlează.

Pe de altă parte, Marea Britanie a anunţat că va evacua pe mare cinci mii de muncitori străini care sunt blocaţi în Libia.