Şomajul loveşte în tinerii europeni

Şomajul în rândul tinerilor europeni devine din ce în ce mai îngrijorător în UE de astăzi, aflată în plină criză economică. Reţeaua europeană de radio Euranet a organizat la Bruxelles o dezbatere în jurul acestui subiect, numită "Euranet Connect".

Un procent de 20% a ratei şomajului tinerilor este înregistrat în UE, cu tendinţe alarmante în Spania şi Ungaria şi mai moderate în Suedia şi Danemarca.
Dezbaterea EURANET a fost deschisă de comisarul european al afacerilor sociale Lazslo Andor şi preluată apoi de diverşi deputaţi europeni şi studenţi.

Toate aceste contribuţii « oficiale » nu aduc însă o soluţie, pe care în ciuda eforturilor afişate, nu o deţine nici Comisia Europeană şi nici Parlamentul European.

Câteva explicaţii privind situaţia actuală se impun. Tânăra deputată europeană daneză în vârstă de doar 26 de ani, Emilie Turunen, crede că UE este pe cale să facă aceeaşi greşeală ca în anii 80 când criza şomajului i-a exlus de pe piaţa muncii pe tineri, o generaţie pierdută care nu şi-a mai găsit vreodată reperele.

"Suntem pe cale să repetăm greşelile făcute în anii 80. Şi atunci ne-am confruntat cu o criză mare a şomajului, foarte mulţi tineri au fost atunci excluşi de pe piaţa muncii, întâmpinând probleme în a găsi un loc de muncă şi putem vedea acum că această generaţie a fost mai mult sau mai puţin pierdută. Cel puţin mulţi dintre ei nu au mai revenit pe piaţa muncii".

Până nu demult se observase că tinerii erau angajaţi mai uşor decât cei de peste 40  de ani, din motive de salariu modic şi de posibilitatea de a le oferi contracte mai putin avantajoase. Situaţia s-a schimbat însă, pentru moment nici tinerii nu-şi mai găsesc de lucru odată ce ies de pe băncile şcolii şi uneori nici avînd calificările necesare.

În România, în ultimii doi ani locurile de muncă disponibile la nivel naţional au scăzut de la aproximativ  90 de mii la circa 24 de mii. Şomajul în rândul tinerilor creşte prin urmare şi este de trei ori mai mare decât totalul populaţiei şomere, respectiv 23% la sfârşitul anului trecut.

În zona euro, şomajul tinerilor este încă şi mai mare, în Spania, Portugalia şi Grecia se înregistrează procente şi de peste 30%.
Cu toate acestea tinerii români se gândesc să părăsească ţara şi să caute de lucru în diferite ţări vest europene, mai ales la Bruxelles unde carierele europene par foarte atrăgătoare.

Iată o şansă pe care tinerii o au dacă trec testelor europene, dificile pentru mulţi candidaţi.Românii ce nu dispun de o calificare îşi pot canaliza eforturile spre Nordul Europei unde situaţia pieţei de muncă pare mai echilibrată decât în vest şi unde forţa de muncă se caută în agricultură.

Între timp, UE îi amăgeşte pe tineri prin crearea diferitelor instrumente de căutare de locuri de muncă cum sint portalul EURES, neactualizat de anul trecut şi alte strategii sociale ca Europa 2020, urmaşul demn al ineficientei  Strategii economice de la Lisabona.

Tinerii români nu au încă drept de lucru deplin în vestul şi Nordul Europei, lucru pe care puţini îl ştiu.
Doar începînd cu 2014 piaţa de lucru se va deschide deplin pentru ultimele venite în UE, România şi Bulgaria, până atunci, sectoare de activitate sint disponibile în Franţa, Germania, Belgia şi altele.

În Belgia, hotelurile şi restaurantele angajează însă pentru moment tineri români dorind să lucreze mai ales în sezonul estival, aceştia vor fi plătiţi cu jumătate din salariul în mod normal oferit belgienilor şi au o şansă chiar dacă nu cunosc franceza sau flamanda.

Şi cum nimic nu este întâmplător, la o zi dupa dezbaterea Euranet privind şomajul tinerilor, Comisia Europeană lansează o reformă a pieţei interne europene.
Aceasta îşi propune să ofere o mobilitate crescîndă celor ce vor să se instaleze profesional în altă ţară. În urma eşecului politicilor europene în domeniu de până acum, astăzi doar 2.3% din europeni sint pregătiţi să-şi părăsească ţara pentru a reîncepe o activitate pe cont propriu în altă parte.