Protestele violente continuă în Afganistan

Sute de afgani au ieşit din nou în stradă duminică la Kandahar şi Jalalabad, exprimându-şi furia faţă de incendierea, în Statele Unite, a unui exemplar al Coranului. Evenimentele au loc la o zi după ce o manifestaţie similară s-a soldat cu cel puţin zece victime, dintre care 7 angajaţi ai ONU. Printre aceştia se numără şi un român.

Câteva sute de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat duminică pe străzile din Kandahar, aflat în sudul Afganistanului, scandând "Moarte Americii" şi "Moarte lui (Hamid) Karzai", preşedintele afgan.

La Jalalabad, la circa 150 de kilometri est de Kabul, câteva sute de studenţi au blocat drumul care leagă oraşul de capitală, într-un protest nonviolent, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Zamarai Bashary.

Arderea în public a unui exemplar al Coranului în Statele Unite, organizată la 20 martie de un pastor integrist american, a declanşat un val de proteste în Afganistan, soldate cu 17 morţi, printre care se numără şi şapte membri ai personalului ONU - un român, un suedez, o norvegiană şi patru nepalezi.

Cel puţin zece persoane au murit şi alte 83 au fost rănite în cursul unei manifestaţii violente desfăşurate sâmbătă la Kandahar. Atât autorităţile afgane, cât şi reprezentanţii în Afganistan ai Naţiunilor Unite au afirmat că printre manifestanţi s-au infiltrat insurgenţi înarmaţi, care au incitat mulţimea la violenţă.

Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat, sâmbătă, că arderea în public a Coranului este un act "de extremă intoleranţă" şi a condamnat gestul pastorului american care a declanşat atacul violent asupra sediului ONU de la Mazar-i-Sharif.