Situație critică la centrala de la Fukushima

japonia-centrala-fukushima-reuters.jpg

Centrala nucleară de la Fukushima (Foto : Reuters)

Problemele par să nu se mai sfârșească la centrala nucleară de la Fukushima, în Japonia. Nivelul radioactivităţii este de zece milioane de ori mai mare decât cel normal, duminică, 27 martie, într-o cantitate de apă scursă din reactorul 2 al centralei. Personalul a decis să amâne operaţiunile de pompare.

Un purtător de cuvânt al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) explică situația: "Această cifră este de zece milioane de ori mai mare decât nivelul radioactivităţii apei care se găseşte în general într-un reactor în stare bună".

"Am detectat în eşantioane de apă niveluri ridicate de cesiu şi alte substanţe, care nu se găsesc în general în apa reactorului. Există o probabilitate foarte mare ca barele de combustibil să fi fost avariate", precizează oficialul companiei.

Trei muncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc au fost contaminaţi joi de o acumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbina situată în spatele reactorului 3. Doi dintre ei au fost spitalizaţi, din cauza arsurilor suferite la picioare.

Circa cinci sute de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează 24 de ore din 24 la centrala nucleară de la Fukushima, pentru a reduce temperatura reactoarelor. Ei încearcă să restabilească sistemul de răcire a centralei, pentru a evita o catastrofă nucleară majoră.

Echipele de intervenție folosesc tunuri de apă, pompe electrice şi o pompă de beton echipată cu un braţ articulat de 50 de metri, capabil să refacă nivelul bazinelor de combustibil iradiat situate deasupra reactoarelor.