Comisia Europeană îşi revine timid după atacul cibernetic

calculator-o-mana-care-tasteaza.jpg

Atac cibernetic la sediul Comisiei Europene din Bruxelles.

La Bruxelles, reţeaua Comisiei Europene nu este încă restabilită, în urma atacului cibernetic petrecut cu o zi înainte de desfăşurarea summit-ului european. Incidentul nu pare să fi ameninţat însă securitatea evenimentului.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene ne asigură că atacul informatic nu a vizat documentele sensibile destinate pregătirii summit-ului european dedicat situaţiei din Libia.

Mai multe computere au fost însă vizate, printre acestea şi cel al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care şi-a păstrat biroul în clădirea Comisiei Europene.

Atacul s-a produs miercuri dimineaţă, ceea ce a atras după sine imposibilitatea consultării mesajelor electronice din exteriorul instituţiei. Mai multe pagini internet ale Comisiei nu puteau de asemenea fi consultate.

Serviciile de securitate informatică ale instituţiei lucreaza de 24 de ore pentru a restabili un acces complet în interiorul reţelei şi un acces corect din exterior.

Pentru moment, angajaţii instituţiei nu au primit informaţii despre restabilirea sistemului, iar o parte dintre mesajele electronice este în continuare inaccesibilă.

Acest incident nu este primul care se produce la Comisia Europeană, dar este cel mai grav.

Comisia recunoaşte că a mai fost ţinta unor astfel de atacuri informatice la începutul lunii, în aceeaşi săptămână în care site-ul Ministerului francez de Finanţe a fost piratat.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan