O nouă explozie la o centrală nucleară din Japonia

Bilanţul oficial al cutremurului urmat de un tsunami în Japonia depăşeşte 2.400 de morţi, anunţă Poliţia naţională, marţi, 15 martie. Alte circa trei mii de persoane au dispărut şi aproape două mii de oameni au fost răniţi. Criza nucleară s-a agravat, după o nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima 1.

Autorităţile se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, pe măsură ce sunt decoperite noi trupuri neînsufleţite.

Comandantul Poliţiei din provincia Miyagi e convins că numărul morţilor va depăşi zece mii.

Există puţine şanse pentru găsirea de supravieţuitori, la aproape patru zile de la cel mai puternic cutremur întregistrat în Japonia.

Între timp, criza nucleară s-a accentuat, după o nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima 1. "Nivelul de radioactivitate a crescut în mod considerabil" la complexul nuclear, spune premierul japonez, Naoto Kan.

El cere persoanelor care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei să rămână închise "în casă sau birouri".

O "explozie puternică" a avut loc în clădirea care adăposteşte reactorul numărul 2, potrivit Tokyo Electric Power, care administrează centrala.

O altă explozie de hidrogen a declanşat un incendiu la reactorul numărul 4, care era oprit pentru mentenanţă în momentul producerii seismului de vineri, 11 martie.