Perioada de adopţie, redusă de Guvern

Guvernul a decis să reducă perioada de adopţie. Un copil cu părinţi necunoscuţi va putea fi adoptat la 30 zile după obţinerea certificatului de naştere, iar un copil aflat în îngrijirea statului va fi adoptabil după un an în care părinţii se arată dezinteresaţi de situaţia acestuia.

Directorul executiv al Asociaţiei Alternative Sociale, Cătălin Luca spune la RFI că ideea este bună dar mai sunt şi alte lucruri de rezolvat în suistemul adopţiilor cum ar fi birocraţia.
Este o idee bună şi este un start pentru ca se va micşora perioada de aşteptare, dar mai sunt şi alte lucruri legate de birocraţie care ar trebui rezolvate, inclusiv numărul de personal care este foarte mic şi ar mai trebui ca stat sa rezolovăm şi problema adopţiilor internaţionale ”.
Potrivit Oficiului Român pentru Adopţii, numărul mediu al adopţiilor a urcat în ultimii doi ani la 1.700, de la o medie de 1.200 de adopţii.Dintr-un număr total de 67 de mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie aproape 23 de mii copii se află în centre de plasament, iar 20 de mii beneficiază de suportul asistenţilor maternali.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 23 aprilie 2010, la Bruxelles, că legea privind adopţiile nu se va schimba, "cel puţin" atât timp cât va fi el preşedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face "la Bruxelles şi nu numai".
La începutul acestui an, plenul Parlamentului European a dezbătut o iniţiativă a 62 de eurodeputaţi pentru redeschiderea adopţiilor internaţionale la nivelul UE, România fiind menţionată aproape în exclusivitate în criticile aduse legislaţiei care nu permite adopţii internaţionale.

 
Directorul executiv al Asociaţiei Alternative Sociale, Cătălin Luca, intervievat de Liliana Simionescu.