Lupte pentru teritoriu, între rebeli şi forţele pro-Gaddafi

libia-lupte-reuters-asmaa-waguih.jpg

Lupte grele se dau în Libia, între rebeli şi forţele pro-Gaddafi (Foto : Reuters / Asmaa Waguih).

Rebelii din Libia şi forţele pro-Gaddafi luptă pentru controlul acestei ţări africane. Oraşul Zawiyah, situat la 40 de kilometri vest de Tripoli se afla joi, 10 martie, sub controlul forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, în timp ce Misrata, localitate aflată la 150 de kilometri est de Tripoli era în continuare controlată de revoluţionari.

O atmosferă de "calm total" domneşte de luni la Misrata, aflată în continuare sub controlul rebeliunii libiene, potrivit unui martor ocular, citat de AFP. "Un calm total domneşte în oraş. Şi începe să se revină la normal", susţine el.

"Revoluţionarii controlează total oraşul. Nu mai există lupte de câteva zile", precizează bărbatul, care nu vrea să-şi dezvăluie identitatea.

Oraşul Misrata a fost săptămâna trecută scena unor confruntări violente, forţele loiale lui Muammar Gaddafi încercând să preia controlul asupra localităţii.

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise duminică, în timpul ciocnirilor şi bombardamentelor, potrivit unei surse medicale.

Dacă Misrata se află sub controlul rebelilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre oraşul Zawiyah. O pierdere grea, întrucât Zawiyah era până în prezent bastionul insurgenţilor cel mai apropiat de Capitală.

Localitatea era joi sub controlul forţelor loiale liderului libian, după mai multe zile de confruntări violente cu insurgenţii, potrivit unui localnic contactat telefonic de AFP.

"Oraşul este în prezent sub controlul armatei. Luptele au încetat ieri seară. Astăzi, situaţia era calmă. Am profitat de ea, pentru a părăsi oraşul împreună cu familia", declară bărbatul.

Între timp, Kremlinul a decretat joi un embargo asupra vânzărilor de arme către Libia. Preşedintele Dmitri Medvedev a semnat un decret, care interzice "exploatarea, vânzarea şi livrarea către Libia a oricăror arme" şi muniţii sau piese de schimb, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Pe de altă parte, forţele pro-Gaddafi şi Opoziţia libiană au trimis emisari în mai multe state europene, pentru a le informa în legătură cu situaţia din această ţară africană.

France24 a realizat un video-reortaj la Zintan, oraş rebel aflat sub ameninţarea contra-ofensivei lansată de trupele lui Gaddafi.