Pakistanul, scena unui nou atentat grav

pakistan-atentat-unui-sediu-politie-doi-soldati-inarmati.jpg

Atentatele se ţin lanţ în Pakistan.

Cel puţin 34 de persoane au fost ucise miercuri, 9 martie, de un kamikaze care şi-a detonat bomba în timpul unor funeralii la Peshawar, în nord-vestul Pakistanului. Ţara este devastată de un val de atentate sângeroase, comise de talibanii aliaţi reţelei teroriste Al-Qaida.

Noul atentat a fost comis în timpul ceremoniei de înmormântare a soţiei unui combatant din cadrul unei miliţii anti-talibane, în localitatea Adezai, la periferia metropolei din nord-vestul ţării. Aceasta este situată la marginea zonelor tribale, care sunt un bastion al insurgenţilor islamişti.

"Obiectivul atentatorului îl constituiau membri miliţiei anti-talibane", care asistau la funeraliile soţiei unuia dintre ei, a declarat, pentru AFP un ofiţer de Poliţie din Peshawar.

Acest nou atac survine a doua zi după un atentat sângeros soldat cu 25 de morţi şi peste 150 de răniţi, comis la o benzinărie din apropierea birourilor serviciilor de informaţii de la Faisalabad, în centrul ţării.

Pakistanul este devastat de un val fără precedent de atentate (peste 450), comise în special de talibanii aliaţi reţelei Al-Qaida şi soldate cu 4.100 de morţi în trei ani şi jumătate.

Aceşti insurgenţi şi mai multe grupări fundamentaliste aliate au decretat Jihadul, în vara anului 2007, alături de Osama ben Laden personal, împotriva Guvernului pakistanez, din cauza susţinerii pe care acesta a furnizat-o Washingtonului, de la sfârşitul anului 2001.

Atentatele vizează de cele mai multe ori forţele de securitate - armată, Poliţie, servicii de informaţii - dar tot mai frecvent şi obiective civile.