Psihologii cer decontarea terapiei

Colegiul Psihologilor din România cere Casei de Asigurări de Sănătate să deconteze serviciile de terapie. Psihologii atrag atenţia că numărul solicitărilor a crescut în ultima vreme pe fondul crizei economice, iar oamenii au acces limitat la consiliere psihologică – oferită în România doar contracost.

Casa a acceptat să plătească psihoterapia, dar numai psihiatrilor. Problema e nu psihiatri sunt specializaţi în terapie de acest fel. Cum s-a ajuns aici? Laurenţiu Ştefan, director juridic la Colegiul Psihologilor din România, spune că "pacientul ar trebui să se adreseze unui specialist.

În speţă, specialistul fiind psihologul, specializat în psihoterapie. Ori lucrul acesta nu e posibil. Adica persoana poate merge la un psiholog, dar specialistul îi comunică – pentru că nu are de ales – că nu este posibilă decontarea acestor servicii în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate.

În aceste condiţii, pacientul se adresează unui spital sau unei clinici de psihiatrie, urmând ca soarta acelui pacient să fie decisă de psihiatru. De multe ori, psihiatrul trimite bolnavul la psiholog, cu precizarea că va trebui să suporte costul consilierii".

Psihoterapia e eficientă în depresii, dar e de folos şi celor care suferă de cancer sau autism; de asemenea, ar putea creşte performanţa la locul de muncă şi ar putea ajuta la recuperarea persoanelor care au fost abuzate.

 
Laurenţiu Ştefan, director juridic la Colegiul Psihologilor din România