Confruntări violente la Tripoli

libia-afis-muammar-gaddafi-afp.jpg

Incertitudine privind locul unde s-ar ascunde liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : AFP).

În capitala Libiei, Tripoli, armata a deschis focul asupra zecilor de mii de demonstranţi, care cer plecarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi. În al doilea oraş ca mărime din Libia, Bengazi, controlat de Opoziţie, sute de mii de oameni au ieşit în stradă, după rugăciunea de vineri.

Manifestanţii cer schimbarea regimului şi poartă pancarte pe care scrie "vineri e ziua plecării", aluzie la demisia preşedintelui egiptean, tot într-o zi de vineri, pe fondul unor proteste fără precedent.

Într-un interviu acordat canalului CNN în limba turcă, fiul liderului libian a declarat că familia sa nu are intenţia de a părăsi ţara.

El a adăugat că forţele armate loiale Guvernului controlează vestul, centrul şi sudul ţării. Saif al Gaddafi susţine că situaţia este calmă şi normală în majoritatea regiunilor ţării, mai puţin în câteva oraşe din estul ţării, unde, adaugă el, protestatarii au furat tancuri şi armament de la militari şi deţin controlul.

În lipsa unui bilanţ oficial, organizaţiile neguvernamentale vorbesc de mii de morţi şi de răniţi.

Postul de televiziune Al Arabia relata încă de zilele trecute că numărul victimelor ar fi depăşit zece mii de morţi.

Vineri a fost a 11-a zi de revolte împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, cel mai longeviv lider african, care se află la conducerea ţării de 42 de ani.

Update: Misrata, al treilea oraş ca mărime din Libia, situat la circa 150 km est de Tripoli, a fost abandonat de loialiştii lui Gaddafi, dar înfruntări violente au avut loc la baza aeriană situată lânga oraş. Surse neconfirmate vorbesc despre numeroşi morţi.

Video France24