Muammar Gaddafi, refugiat în buncăr

gaddafi-muammar-reuters-libyan-state-television-handout.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi, la televiziunea de stat (Foto : Reuters / Televiziunea publică libiană)

NATO se va reuni de urgenţă, din cauza situaţiei din Libia. Între timp, toate terminalele de petrol ale Libiei sunt în mâinile manifestanţilor, afirmă surse ale Opoziţiei libiene pentru agenţia italiană ANSA. Aceasta mai afirmă că Gaddafi s-ar fi retras deja împreună cu garda personală într-un buncăr subteran din cazarma Bab al Aziziya, la periferia din sudul capitalei Tripoli.

Trupele fidele liderului libian, Muammar Gaddafi au lansat vineri, 25 februarie, o ofensivă în localitatea Zawia, aflată la 50 de kilometri de Capitală şi care stă să cadă în mâinile insurgenţilor.

Televiziunea Al Arabyia vorbeşte de un nou masacru, sute de victime fiind semnalate de mai mulţi martori.

Trimisul cotidianului New York Times anunţă că mai mulţi fideli ai lui Gaddafi s-au adunat în piaţa centrală a oraşului. Corespondentul acestui ziar afirmă că majoritatea trupelor fidele sunt concentrate în Tripoli, către care se îndreaptă mai multe trupe ale insurgenţilor.

Se dau lupte de stradă în oraşul Misrata, la est de Tripoli, oraş pe coasta mediteraneană. Centrul oraşului a căzut deja în mâinile insurgenţilor. În largul acestui oraş, în apele teritoriale libiene, au ajuns două nave militare italiene, pentru evacuarea cetăţenilor italieni, blocaţi în acest oraş.

Lupte de stradă violente se dau şi la Sirte, oraşul în care s-a născut Gaddafi.

Guvernul britanic analizează trimiterea unor forţe speciale, pentru protejarea a peste o sută de cetăţeni britanici, blocaţi în deşertul libian, informează BBC.

Liderul libian s-a adresat joi seară din nou fidelilor, la televiziunea naţională, dar de această dată prin telefon.

Guvernul elveţian a declarat că a blocat toate bunurile ce aparţin lui Gaddafi şi apropiaţilor săi, iar NATO se va reuni de urgenţă, pentru a discuta despre ultimele evoluţii din Libia.

Televiziunea de stat libiană difuzează în permanenţă anunţuri cu mărirea salariilor şi subvenţionarea preţurilor la alimente.