Grevă de amploare în Grecia

grecia-poza-afp-proteste-oameni-se-imbrancesc.jpg

Proteste sindicale în Grecia (Foto : AFP)

Grecia este blocată marţi, 15 februarie, de o grevă de amploare în transporturi. Sindicaliştii protestează faţă de concedierile anunţate. Protestul durează 24 de ore.

Corespondentul RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia

Mijloacele de transport public rămân imobilizate, din cauza grevei de 24 ore, organizate de sindicatele angajaţilor din acest sector.

Protestele din ultimele luni culminează marţi, 15 februarie, ziua votării în Parlament a proiectului de lege referitor la restructurarea transportului urban, cu un miting, programat să înceapă la ora 16.

Salariaţii din transportul public protestează, în primul rând, împotriva reducerii locurilor de muncă, consecinţa firească a fuziunilor planificate să aibă loc în prima jumătatea a anului, în acest sector.

În plus, aproximativ 10% dintre angajaţi urmează să fie transferaţi "în funcţie de necesităţi".

Planul de restructurare propus de Guvern presupune de asemenea modificări în contractele de muncă, ceea ce s-ar putea reduce, pe înţelesul tuturor, la salarii şi beneficii mai mici, dar mai multă muncă.

Protestatarii avertizează că vor continua grevele, până când revedicările lor vor fi soluţionate, deşi proiectele de lege referitoare la alte categorii de salariaţi au fost votate în lanţ, în ultimele luni, fără a se ţine seama de solicitările sindicatelor.

Atena, Monica Chihaia