Infecţiile bântuie în spitalele din UE

Peste 4 milioane de persoane devin anual victime ale infecţiilor intraspitaliceşti în timp ce 37 de mii mor din această cauză fără a fi neaparat internaţi într-o unitate sanitară. Sunt cifre alarmante care reflectă situaţia din Uniunea Europeană iar comisarul pentru sănătate atrage atenţia că lucrurile trebuie să se schimbe.

Comisarul pentru sănătate spune că spitalele trebuie să ofere pacienţilor un nivel mai mare de securitate.

Şi pe bună dreptate: la nivel comunitar fiecare al zecelea pacient suferă din cauza erorilor personalului medical în timp ce infecţiile spitaliceşti continuă să facă victime chiar în locul în care se presupune că un bolnav ar trebui să-şi găsească vindecarea.

Tocmai de aceea, comisarul John Dalli îndeamnă unităţile spitaliceşti să nu neglijeze igiena chiar dacă de multe ori finanţarea precară dă bătăi de cap managerilor de spital.

Cu aceste probleme se confruntă toate statele europene, de la cele mai puternice până la cele mai nou venite. Interesant, în cazul României, situaţia pe hârtie dă impresia că Bucureştiul stă foarte bine la acest capitol. Mai exact, cifrele raportae oficial arată că numărul infecţiilor este de trei ori mai mic comparativ cu restul ţărilor europene.

De exemplu, ministerul sănătăţii anunţă că în 2010 doar 8200 de români au contractat o infecţie în timpul spitalizării. Este un bilanţ provizoriu citat de ziarul Gândul dar care indică faptul că stăm mai bine ca în 2009, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Iar în 2009 stăteam mai bine faţă de 2008 - când datele oficiale prezentau 10 mii de cazuri.

În realitate însă numărul infecţiilor este cu mult mai mare şi cu certitudine nimeni nu doreşte să-l raporteze. Sistemul este astfel construit încât de la medici până la manageri de spitale, toţi au interesul să păstreze tăcerea atunci când apare o astfel de situaţie.

De ce? Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, explică tot pentru Gândul că "dacă reclami o infecţie intraspitalicească, e sancţionat şeful de secţie, e sancţionat managerul spitalului, nu mai primeşti bani, îţi închide secţia". În schimb, în Franţa, de exemplu, s-a creat un fond special destinat unităţilor care se confruntă cu astfel de probleme.